Раздел 1. Малки и средни предприятия


Раздел 1
Малки и средни предприятия

Предвиден обхват на настоящия МСФО
1.1 МСФО за МСП е предназначен за използване от малки и средни предприятия (МСП). Настоящият раздел описва характеристиките на МСП.
Описание на малки и средни предприятия
1.2 Малки и средни предприятия са предприятия, които:
(a) нямат публична отговорност и
(б) публикуват финансови отчети с общо предназначение за външни потребители. Външни потребители са например собственици, които не са ангажирани с управление на стопанската дейност, съществуващи и потенциални кредитори, агенции за кредитен рейтинг.
1.3 Дадено предприятие е публично отговорно, ако:
(a) дълговите или капиталовите му инструменти се търгуват на публичен пазар или то е в процес на емитиране на такива инструменти за търгуване на публичен пазар (вътрешна или чуждестранна фондова борса или извънборсов пазар, включително местни и регионални пазари), или
(б) когато като една от основните си стопански дейности, държи активи в качеството на доверено лице за широк кръг външни лица. Това е типичният случай с банки, кредитни обединения, застрахователни компании, брокери/дилъри на ценни книжа, взаимни фондове и инвестиционни банки.
1.4 Някои предприятия също могат да държат активи в качеството на доверено лице за широк кръг външни лица, поради това, че държат и управляват финансови ресурси, поверени им от клиенти, потребители или членове, които не са ангажирани с управление на предприятието. Ако те извършват това, обаче, по причини, несвързани с основната им стопанска дейност (какъвто може да е случаят, например, с пътнически агенции или агенции за недвижими имоти, училища, благотворителни организации, кооперативни предприятия, изискващи минимален депозит за членство, както и продавачи, които получават авансови плащания преди доставката на стоките или услугите, като компании за комунални услуги), това не ги прави публично отчитащи се.
1.5 В случай че публично отговорното предприятие използва настоящия МСФО, финансовите му отчети не следва да се считат за отговарящи на МСФО за МСП дори, ако закон или нормативна разпоредба в неговата юрисдикция позволява или изисква настоящият МСФО да бъде използван от публично отговорни предприятия.
1.6 Не се забранява дъщерно предприятие, чието предприятие майка използва пълните МСФО, или то е част от консолидирана група, която използва пълните МСФО, да използва настоящия МСФО в собствения си финансов отчет, в случай че самото то не е публично отговорно. Ако финансовите му отчети се описват като отговарящи на МСФО за МСП, предприятието трябва да спазва изискванията на всички разпоредби в настоящия МСФО.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: