Да се пенсионираш в САЩ


Законодателство

Първи и настоящ закон: от 1935 г. за социално осигуряване, с изменения

Вид на програмата: Социална осигурителна система

Покритие

Всички наети лица, включително самоосигуряващите се.

Изключения: земеделски производители, домакини, служители на избираеми длъжности, някои категории самоосигуряващи се (когато нетния им годишен доход е под 400$), и някои федерални служители наети преди 1 януари 1984 г.

Доброволно покритие за служителите на държавната и местната администрация (задължително покритие за служителите, които не са покрити от пенсионната система, действаща от 1 юли 1991 г.) и духовенството. Доброволното покритие се прилага в САЩ, Пуерто Рико, Северни Мариански Острови, Вирджинските острови, Гуам и Американски Само, и за служители наети извън страната от работодатели от САЩ.

Специални правила важат за работещите в железниците, някои федерални служители и много от служителите в държавната и местна администрация.

Източници на финансиране

Осигурените лица: 6,2% от осигурителния доход (4,2% за 2011 и 2012 г.). Максималния осигурителен доход е 110 100$ на година и се променя в зависимост от равнището на заплатите в страната.

Самоосигуряващи се лица: 12,4% от осигурителния доход, при максимален осигурителен доход 110 100$ годишно.

Работодател: 6,2% от осигурителния доход, при максимален осигурителен доход 110 100$.

Правителството: чрез субсидии от централния бюджет

Условия за пенсиониране

Възрастта за пенсиониране (NRA – Normal Retirement Age) е 66 г. през 2008 г. и ще се увеличава до 67 г. през 2027 г. Правото на пенсия зависи от броя години с осигурителни вноски, като минимума е 10 години (40 тримесечия).

Ранно пенсиониране – възможно при навършване на 62 години. За всяка година преди навършване на пенсионната възраст, пенсията се редуцира с 6,75%. След навършването на 65 години, редукцията се запазва за постоянно, но в размер от 5%.

Отлагане на пенсионирането – отлагането на пенсионирането е възможно до 70 годишна възраст. Размера на пенсията се увеличава с 8% за всяка година отложено пенсиониране след пенсионната възраст. Възможно е лицето да работи и да получава пенсия подлежаща на подоходен тест. За получателите, които получават помощта 1 година преди навършване на нормалната пенсионна възраст, пенсията се редуцира с 50% за доходите надхвърлящи 13 560$ на година. За работещите навършили нормалната пенсионна възраст няма редукция на база доходите на лицето.

Изчисляване размера на пенсията

Пенсии свързани с доходите – първите 711$ на месец имат 90% заместване при пенсиониране. Доходите на лицето между 711$ и 4288$ се заместват на 32%. Тези прагове са равни на 21% и 128% съответно от средната работна заплата в страната. Доходите над 4288$ до тавана на осигурителния доход се заместват на 15%. Освен това добавка от 50% се предоставя за женените двойки с ниски доходи, които се грижат за дете на издръжка. Доходите на лицето се преизчисляват спрямо средните доходи в страната. Размера на пенсията се изчислява на база средния осигурителен доход (след като се преизчисли според инфлацията) на лицето за 35-те му най-добри години, включително години с нулеви доходи до достигане на 35 години осигурителен стаж. Тавана на осигурителния доход е 102 000$ на година, което е 253% от средната работна заплата и се актуализира всяка година според равнището на доходите. Пенсиите се актуализират според равнището на цените.

Минимална пенсия – хората с доходи под определен минимум получават минимална пенсия, която зависи от броя години с осигуровки и варира в зависимост от годините в осигуряване между 11 и 30. Прагът за минималната пенсия е 11 385$ годишно през 2008 г. или 28% от средната работна заплата в страната.

Целеви помощи – САЩ предоставя след подоходен тест помощи за възрастни, известни като допълнителен доход за сигурност. Лицата без законен съпруг(а) навършили 65 годишна възраст могат да получават до 7644$ годишно в зависимост от собствеността си и другите си доходи. За съпрузи помощта е общо до 11 482$ годишно. Размера на помощите се индексира според индекса на цените. Тестът за доходите е строг. Лицата без съпруг(а) не трябва да имат активи за повече от 2 000$, а за съпрузи ограничението е 3 000$. В активите не се включват дома, колата, застраховките за погребение и застраховките „живот“ (като последните не трябва да превишават 1 500$). Отделните щати могат да определят добавки над федералните.

Административна организация

Social Security Administration (http://www.socialsecurity.gov) – независима агенция към правителството, която администрира програмата за социално осигуряване чрез регионални и областни центрове в цялата страна.

Social Security Administration – администрира програмата Supplemental Security Income (SSI),  (http://www.socialsecurity.gov/ssi).

Treasury Department (http://www.treasury.gov) – контролира събирането на данъците за социално осигуряване чрез службата по приходите и контролира изплащането на пенсиите и обезщетенията, както и управлението на средствата.

Източници:
The U.S. Social Security Administration

Pensions At A Glance 2011

Locations of visitors to this page
Tyxo.bg counter
Site Meter
Google Analytics Alternative
Clicky

Реклама

5 коментара to “Да се пенсионираш в САЩ”

 1. Lubo Todorov Says:

  Здравейте г-н Тодоров , със зелена карта от 1 година и на възраст на 67 г. има ли право на някаква ? социална помощ българин в САщ ? Благодаря предварително

  • Stanka Zlateva Says:

   Американски гражданин съм на69г.без трудов стаж и ми дават социална помощ от 609долара.Зная,че социалната помощ е 860д.
   Защо на мен не ми дават цялата сума помощ.
   Благодаря ви.

 2. Да се пенсионираш в… « Alexander Todorov Network Says:

  […] … Великобритания … Германия … Канада … САЩ … Франция … Холандия … Чехия … Швейцария […]

  • Йорданка Георгиева Says:

   Здравейте, г-н Тодоров! Имам ли право на наследствена пенсия от починалия ми съпруг, който беше американски гражданин и който имаше стаж в Америка над 10 години? Имам ли право на тази пенсия, ако не живея в Америка? Предварително благодаря!

   • Alexander Todorov Network Says:

    Здравейте, по-долу са линкове към институциите в САЩ, които могат да дадат отговор за този казус.
    Social Security Administration (http://www.socialsecurity.gov) – независима агенция към правителството, която администрира програмата за социално осигуряване чрез регионални и областни центрове в цялата страна.

    Social Security Administration – администрира програмата Supplemental Security Income (SSI), (http://www.socialsecurity.gov/ssi).


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: