Да се пенсионираш в Чехия


Съдържание

 1. Законодателна рамка
 2. Основни принципи
 3. Област на приложение
 4. Изключения за задължителното социално осигуряване
 5. Минимален период за осигуряване
 6. Условия за получаване на пълна пенсия
 7. Пенсионна възраст
 8. Пенсионна възраст за ранно пенсиониране
 9. Отлагане на пенсионирането
 10. Определящи фактори за размера на пенсията
 11. Формула за изчисляване на пенсията
 12. Основа за изчисляване на пенсията
 13. Периоди без вноски, които се взимат под внимание
 14. Доплащания за лицата на издръжка
 15. Специални доплащания
 16. Минимална пенсия
 17. Максимална пенсия
 18. Размер на пенсията при ранно пенсиониране
 19. Размер на пенсията при отлагане на пенсионирането
 20. Актуализация на пенсиите
 21. Частични пенсии
 22. Редуциране на пенсията ако пенсионера продължава да работи
 23. Данъци върху пенсиите
 24. Лимит на дохода за получаване на данъчни облекчения
 25. Вноски за социално осигуряване от пенсията

Законодателна рамка

Act No 155/1995 on Basic Pension Insurance (Zákon o důchodovém pojištění).

Основни принципи

Социалното осигуряване се финансира от вноските на активното население (работещи и самоосигуряващи се), като предоставя пенсии свързани с дохода и зависещи от вноските и осигурителния стаж.

Област на приложение

Задължителни участници са активното население – работещи и самоосигуряващи се и някои други групи (студенти, безработни, грижещи се за деца, военни и др.). Доброволни участници могат да бъдат безработни, студенти (когато не са осигурени по закон), работещи в чужбина и съпругите на дипломати. Други лица навършили 18 години могат да участват за доброволно пенсионно осигуряване, но за не повече от 10 години.

Изключения за задължителното социално осигуряване – Няма

Минимален период в осигуряване – 27 години осигурителен стаж при навършване на пенсионната възраст или 17 години при навършване на 65 години. Минималния период в осигуряване се повишава с 1 година, докато достигне 35 години (или 20 години ако пенсиониращия се е надхвърлил пенсионната възраст за мъже с поне 5 години).

Условия за получаване на пълна пенсия – не се ползва концепцията за „пълна пенсия“

Пенсионна възраст – 62 години и 4 месеца за мъжете. За жените без деца 60 години и 8 месеца, за жените с 1 дете 59 години и 8 месеца, с 2 деца 58 години и 8 месеца, с 3 или 4 деца 57 години и 8 месеца, с 5 или повече деца 56 години и 8 месеца. Пенсионната възраст ще се повишава с 2 месеца за мъжете и 4 месеца за жените годишно, докато достигне 65 години за мъжете и жените с 1 дете, и от 62 до 64 години за жените с две или повече деца.

Пенсионна възраст за ранно пенсиониране – до 3 години преди нормалната пенсионна възраст по избор на лицето, ако има поне 27 години осигурителен стаж.

Отлагане на пенсионирането – пенсионирането може да се отлага неограничено

Определящи фактори за размера на пенсията – размера на доходите, които се взимат в предвид и осигурителния стаж.

Формула за изчисляване на пенсията – пенсията се състои от 2 части: основна сума (Základní složka) 89 евро на месец, и добавка свързана с дохода (Procentní část). Добавката е по формулата доход * години стаж * 1,5%, без ограничения.

Основа за изчисляване на пенсията – доходът, от който се изчислява добавката към основната сума първоначално се изчислява от средния брутен доход за последните 10 години преди пенсиониране (1996). Този период се увеличава с 1 година годишно докато достигне последните 30 календарни години. Към 2010 г. този период покрива всички доходи от 1985 г. насам. Всички доходи се индексират спрямо средната работна заплата. Не всички доходи участват при пресмятането на дохода. Месечните доходи, които се взимат предвид са както следва: до 438 евро на 100%, от 438 до 1124 евро на 30%, над 1124 евро на 10%.

Периоди без вноски, които се взимат под внимание – периодите в университет в редовна форма на обучение (не повече от 6 години след навършване на 18 годишна възраст), периодите в получаване на обезщетение за безработица (до 3 години) за лицата над 55 години и до 1 година за по-млади от 55 години, периодите в обучение към заетост за лицата с намалена работоспособност, времето в изпълнение на военна служба, при грижа за деца до 4 годишна възраст (10 годишна възраст ако детето е с увреждания и изисква специални грижи), при грижа за близък роднина, който е недееспособен, и времето в получаване на пенсия за инвалидност 3-та степен (Invalidní důchod třetího stupně) до навършване на пенсионна възраст.

Доплащания за лицата на издръжка – Няма

Специални доплащания – Няма

Минимална пенсия – основна пенсия 89 евро на месец и добавка в зависимост от дохода 31 евро на месец.

Максимална пенсия – няма таван на пенсията

Размер на пенсията при ранно пенсиониране – ранното пенсиониране води до перманентно намаляване размера на пенсията с 0,9% на всеки 90 дни по-ранно пенсиониране от нормалната възраст ако е 720 дни преди нормалната възраст, и 1,5% на всеки 90 дни по-ранно пенсиониране преди тези 720 дни.

Размер на пенсията при отлагане на пенсионирането – за всеки 90 дни отлагане на пенсионирането, размера на пенсията се увеличава с 1,5%.

Актуализация на пенсиите – пенсиите се актуализират в началото на годината според равнището на цените на 100% и с 1/3 от повишението на равнището на средните реални заплати. Не се прави актуализация ако повишението е до 2%. Допълнителна актуализация се прави ако индексът на цените се повиши с повече от 5%. Праговете за добавките към пенсията също се актуализират, за да се запази връзката между съществуващите и новоотпуснатите пенсии, както и между пенсиите и доходите.

Частични пенсии – Няма

Редуциране на пенсията ако пенсионера продължава да работи – няма, но за ранно пенсиониране лицето не трябва да има доходи от труд.

Данъци върху пенсиите – получаваните пенсии подлежат на данъчно облагане

Лимит на дохода за получаване на данъчни облекчения – данъците върху пенсиите се подчиняват на общите правила за данъчно облагане.

Вноски за социално осигуряване от пенсията – Няма

Източник: European Commission
Locations of visitors to this page
Tyxo.bg counter
Site Meter
Google Analytics AlternativeClicky

Реклама

6 коментара to “Да се пенсионираш в Чехия”

 1. Петко Делчев Says:

  Здравейте! От 2012 до2017. 07 съм бил на работа в Чехия, като със сигурност имам пълни 4 гони от 2013 до 2017 юли месец. Въпросът ми е, трябва ли да подавам молба за тези години в Чехия за някаква пенсия или те трябва да ме известят по някакъв начин да знам, че е настъпил момента за пенсиониране. Каква точно е процедурата за кандидатстването, като се има в предвид, че работя в момента в Англия, тук се пенсионират на 66 мъже, а в България 64,5 месеца.През тази година август мога да подам молба за България за моето пенсиониране за което имам 32 г. и 9 месеца, без Чехия 4 и Англия 4.Благодаря за разбирането

 2. Румянка вехтерова Says:

  Работя 11години в чехия съм на 62 год.имам ли право на пенсия и каква благодаря

 3. Spas Says:

  Работя над 6 години в Чехия .Остават ми още4 до пенсия.Мога ли да се пенсионирам Тук и каква пенсия мога да разчитам да взема Благодаря!

 4. Румяна Петкова Says:

  Моля, пояснете как човек може да се пенсионира по болест в Чехия? ? Благодаря

 5. Anton Iliev Antonov Says:

  Случайно разбрах че в Чехия се счита за трудов стаж врвмвто за завършване на професионално училище.След 1992 год. работих в Чехия по документи 310 дни.Незнам дали ги броят календарни или работни. И като се добавят 3 год. професионално училище се събират 4 год трудов стаж там. .Как да постъпя за да получавам пенсия за тези 4 год. Каква договореност имат България и Чехия за такъв казус?

 6. Да се пенсионираш в… « Alexander Todorov Network Says:

  […] … Канада … САЩ … Франция … Холандия … Чехия … Швейцария … Япония Rate this: Share […]


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: