Да се пенсионираш в Канада


Законодателство

Първи закон: 1927 (подпомагане на възрастни), 1937 (подпомагане за хора със загуба на зрението), 1955 (подпомагане за хора с увреждане)

Настоящ закон: 1952 (пенсии), 1965 (пенсии свързани с дохода), 1967 (подпомагане за ниски доходи); 1993 (социално подпомагане).

Вид на програмата: Универсални пенсии и система за социално осигуряване

Покритие

Универсални пенсии – всички, които отговарят на условията за пребиваване в страната

Пенсии свързани с дохода – работещите и самоосигуряващите се лица в Канада. Изключение – временна заетост с годишни доходи под 3 500 канадски долара (5 143 лева) или сезонни работници в селското стопанство. Отделните провинции могат да установят собствена програма за пенсиониране, която трябва да е сравнима с националната (Canada Pension Plan).

Източници на финансиране

Универсални пенсии – разходите са изцяло за сметка на държавния бюджет

Пенсии свързани с дохода

– Осигурено лице – 4,95% от дохода

– Самоосигуряващо се лице – 9,9% от дохода

– Работодател – 4,95 от дохода на осигуреното лице

– Правителството прави вноски само в качеството си на работодател.

Минималния осигурителен доход е 3 500 канадски долара (5 143 лева) годишно.

Максималния осигурителен доход е 46 300 канадски долара (68 038 лева) годишно.

Условия за пенсиониране

Универсални пенсии – 65 години и поне 10 години пребиваване в Канада след навършване на 18 годишна възраст. Прекратяване на трудовата дейност не е задължително. Пенсията може да се плаща в чужбина ако получателя е пребивавал поне 20 години след 18 годишна възраст. Добавка за ниски доходи – възраст 65 години, лицето да получава универсална пенсия и да е с ниски доходи. Дохода се изчислява според средния доход на човек от семейството ако пенсионера има съпруг(а). Добавката се изплаща в чужбина за до 6 месеца. Подпомагане за ниски доходи – възраст 60-64 години, поне 10 години пребиваване в Канада след навършване на 18 годишна възраст и съпруга(та) трябва да има право на универсална пенсия и добавка за ниски доходи. При навършване на 65 години, подпомагането се заменя от универсална пенсия и в зависимост от дохода, от добавка за ниски доходи.

Пенсии свързани с дохода – 60 годишна възраст и поне 1 година с осигурителни вноски. Ако пенсията се получава преди 65 годишна възраст, осигуреното лице няма право да работи на пълно работно време. Ако пенсията се получава след навършване на 65 годишна възраст, не е задължително да се спира трудовата дейност. Пенсионерите, които се върнат на работа, не могат повече да правят вноски към пенсионния план.

Ранно пенсиониране – редуцирана пенсия може да се получава при навършени 60 години.

Отлагане на пенсионирането – възможно. Пенсията се изплаща в чужбина.

Пенсия за инвалидност свързана с дохода – осигуреното лице трябва да е неспособно за извършване на трудова дейност и да е с вноски за 4 от последните 6 години. Пенсията се изплаща в чужбина.

Наследствени пенсии

– Универсални наследствени пенсии – след подоходен тест, получава се от съпруга(та) на възраст 60-64 години. Наследника трябва да е гражданин на Канада и да е пребивавал поне 10 години в Канада след навършване на 18 годишна възраст. Наследствената пенсия се спира при повторен брак или съжителство за повече от 1 година. Наследствената пенсия се заменя от универсална пенсия при навършване на 65 години.

– Наследствена пенсия свързана с доходите – починалия трябва да е в осигуряване за поне 1/3 от периода, в който е било възможно да се осигурява. Минималния период в осигуряване е 3 години.

Пенсията се изплаща в чужбина.

Изчисляване размера на пенсията

Универсална пенсия – пенсията е 1/40 от максималната за всяка година пребиваване в Канада след навършване на 18 годишна възраст. Максималната месечна универсална пенсия е 516,96 канадски долара (760 лева). Лицата, които получават високи доходи трябва да върнат част от универсалната пенсия. Пенсията се намалява с 15% за годишните доходи минус данъчните облекчения и разходи 66 355 канадски долара (97 509 лева). Добавка за ниски доходи – добавката увеличава универсалната пенсия до 1 169,47 канадски долара (1719 лева) за едно лице и 1895,72 канадски долара (2786 лева) за двойка. Подпомагане за ниски доходи – до 947,86 канадски долара (1393 лева) месечно.

Размера на пенсиите и добавките се актуализират на 3 месеца според индекса на цените.

Пенсия свързана с дохода – при навършени 65 години, пенсията е 25% от средния месечен осигурителен доход на лицето по време на осигурителния период (навършване на 18 годишна възраст или 1 януари 1966 г., което е по-рано, и свършва когато се изиска получаването на пенсия, на 70 годишна възраст или при смърт). Ако е в интерес на осигуреното лице, 15% от годините с най-ниски доходи, години в които осигуреното лице се е грижило за дете до 7 годишна възраст, и месеците, когато осигуреното лице получава обезщетение за неработоспособност, могат да не се взимат под внимание.

Ранно пенсиониране – за всеки месец преди навършване на 65 години, пенсията се редуцира с 0,5%.

Отлагане на пенсионирането – пенсията се увеличава с 0,5% за всеки месец, в който се отлага пенсионирането след 65 годишна възраст, но не и след навършване на 70 години. Максималната месечна пенсия е 908,75 канадски долара (1 335 лева). Пенсионни кредити акумулирани от съпрузи по време на брака или съжителството могат да се поделят поравно при развод или раздяла. Доходите, се преизчисляват за целите на изчисляването на пенсия според средната работна заплата в страната. Пенсиите свързани с дохода се актуализират веднъж годишно според промените в индекса на цените.

Пенсия за инвалидност свързана с дохода – лицето получава основна месечна пенсия от 424,43 канадски долара + 75% от пенсията свързана с доходите. Максималната месечна пенсия е 1105,99 канадски долара. Пенсията за инвалидност се заменя от пенсия за възраст при навършване на 65 години. Добавка за дете – 213,99 канадски долара (314 лева) месечно за дете до 18 години или 25 години ако е студент (според Quebec Pension Plan добавката е 67,95 долара и се получава само за дете до 18 години). Пенсиите за инвалидност и добавките към тях се актуализират ежегодно според промените в индекса на цените.

Наследствена пенсия

– Универсална пенсия – до 1 050,68 канадски долара (1 544 лева) за съпруг(а) между 60 и 64 години.

– Свързана с доходите наследствена пенсия – 60% от полагащата се пенсия на починалото лице, до 545,25 канадски долара (801 лева) месечно за съпруга(та) на възраст 65 и повече години. Съпруга(та) на възраст под 65 години получава 37,5% от пенсията свързана с дохода на починалото лице + 165,60 канадски долара (243 лева), общо до 506,38 долара (744 лева) на месец. (По Quebec Pension Plan съпруга(та) между 45 и 64 години получава до 765,18 канадски долара (1124 лева) на месец. Съпруга(та) на възраст под 45 години има право на наследствената пенсия с таван 765,18 долара ако е с увреждане. Ако не е с увреждане, но се грижи за дете на издръжка, тавана е 734,82 долара. Ако е без увреждане и не се грижи за дете на издръжка тавана е 449,47 долара.) Съпруга(та) на възраст под 35 години, ако не е с увреждания или не се грижи за дете на издръжка, няма право на наследствена пенсия според пенсионния план на Канада.

– Пенсия за сираци – 213,99 канадски долара (314 лева) месечно за всяко дете под 18 години или до 25 години ако е студент. (Според Quebec Pension Plan 67,95 долара се получават само от деца до 18 години)

– Обезщетение при смърт – за период от 6 месеца се получава пенсията свързана с доходите, общо до 2 500 канадски долара (3 673,75 лева)

Всички пенсии се актуализират ежегодно според промените в индекса на цените.

Административна организация

Human Resources and Skills Development Canada (http://www.hrsdc.gc.ca) чрез областните и локалните си офиси администрира всички пенсии и добавки към тях.

Canada Revenue Agency (http://www.cra-arc.gc.ca) събира вноските за пенсиите свързани с доходите.

Quebec Department of Revenue (http://www.revenu.gouv.qc.ca) and Quebec Pension Board (http://www.rrq.gouv.qc.ca) администрират свързания с доходите Quebec Pension Plan.

1 канадски долар е изчислен при курс 1,4695 лева.

Източници:
The U.S. Social Security Administration
Pensions At A Glance 2011
Locations of visitors to this page
Tyxo.bg counter
Site Meter
Google Analytics Alternative
Clicky

Реклама

Един коментар to “Да се пенсионираш в Канада”

  1. Да се пенсионираш в… « Alexander Todorov Network Says:

    […] … Бразилия … Великобритания … Германия … Канада … САЩ … Франция … Холандия … Чехия […]


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: