Да се пенсионираш в Белгия


 Съдържание

 1. Законодателна рамка
 2. Основни принципи
 3. Област на приложение
 4. Изключения за задължителното социално осигуряване
 5. Минимален период за осигуряване
 6. Условия за получаване на пълна пенсия
 7. Пенсионна възраст
 8. Пенсионна възраст за ранно пенсиониране
 9. Отлагане на пенсионирането
 10. Определящи фактори за размера на пенсията
 11. Формула за изчисляване на пенсията
 12. Основа за изчисляване на пенсията
 13. Периоди без вноски, които се взимат под внимание
 14. Доплащания за лицата на издръжка
 15. Специални доплащания
 16. Минимална пенсия
 17. Максимална пенсия
 18. Размер на пенсията при ранно пенсиониране
 19. Размер на пенсията при отлагане на пенсионирането
 20. Актуализация на пенсиите
 21. Частични пенсии
 22. Редуциране на пенсията ако пенсионера продължава да работи
 23. Данъци върху пенсиите
 24. Лимит на дохода за получаване на данъчни облекчения
 25. Вноски за социално осигуряване от пенсията

Законодателна рамка

За работниците – Royal decree No. 50 of 24 October 1967 и Royal decree of 21 December 1967, с някои важни промени от Royal decree of 23 December 1996.

За самоосигуряващите се – Royal decree No 72 of 10 November 1967 и Royal decree of 22 December 1967

Основни принципи

Социалното осигуряване се финансира основно от вноските на активното население (работещи и самоосигуряващи се), като предоставя пенсии свързани с дохода и зависещи от вноските и осигурителния стаж, като се взима под внимание и положението на семейството.

Област на приложение

Активното население – работещи и самоосигуряващи се, с някои специални правила за самоосигуряващите се.

Изключения за задължителното социално осигуряване – Няма

Минимален период в осигуряване – Няма

Условия за получаване на пълна пенсия – Трудов стаж еквивалентен на 45 години

Пенсионна възраст – 65 години

Пенсионна възраст за ранно пенсиониране – 60 години, при минимум 35 години трудов стаж

Отлагане на пенсионирането – Няма

Определящи фактори за размера на пенсията – размера на доходите, които се взимат в предвид, осигурителния стаж и семейното положение

Формула за изчисляване на пенсията – за всяка година, дохода от която се взима под внимание, размера на пенсията се изчислява по следната формула: доход * 60% * 1/45. Когато лицето има съпруг(а) на издръжка формулата е доход * 75% * 1/45.

Основа за изчисляване на пенсията – за годините преди 1955 г. дохода е равен на фиксирана сума от 13 150,48 евро. За годините 1955-1980 за работниците извършващи ръчен труд брутното възнаграждение без ограничение, а за „белите якички“ брутното възнаграждение без ограничение (с изключение на годините 1955-1957: за всеки работен ден с продължителност поне 4 часа). За годините след 1980: брутното възнаграждение с таван през 2010 г. от 47 960,29 евро на година.

Периоди без вноски, които се взимат под внимание – безработица (когато не е по желание на работника), периодите на предварително пенсиониране при колективни споразумения (prépension conventionnelle/conventioneel brugpensioen), периоди в неработоспособност, при майчинство, годишните отпуски, военната служба, при законни стачки и др.

Доплащания за лицата на издръжка – при наличието на съпруг(а) на издръжка, пенсията е в по-голям размер. За децата няма доплащания.

Специални доплащания – Няма

Минимална пенсия – лицата с поне 15 години трудов стаж имат право на гарантирана минимална годишна пенсия от 12 299,77 евро за едно лице и 15 369,88 евро ако има съпруг(а) на издръжка.

Максимална пенсия – в резултат от тавана на осигурителния доход максималната пенсия от 1 септември 2010 г. е 22 956 евро на година за едно лице или 28 695 евро ако има съпруг(а) на издръжка.

Размер на пенсията при ранно пенсиониране – ранното пенсиониране води до пропорционално намаление размера на пенсията с 1/45 за всяка година.

Размер на пенсията при отлагане на пенсионирането – Няма възможност за отлагане на пенсионирането в Белгия

Актуализация на пенсиите – пенсиите се актуализират автоматично с 2% ако средния индекс на цените варира с 2% от предходния период. Актуализацията на размера на пенсиите към стандарта на живот се осъществява чрез 2% увеличаване размера на пенсиите или чрез получаване на еднократна добавка.

Частични пенсии – със закона от 26 юли 1996 г. за модернизиране на пенсионното осигуряване се създава правна основа за получаване на частични пенсии, но липсват разпоредби за прилагане на закона.

Редуциране на пенсията ако пенсионера продължава да работи – когато пенсията се получава за първи път след 2008 г., и годишните доходи на лице ненавършило пенсионна възраст от труд надхвърлят 7 421,57 евро (11 132.37 евро при дете на издръжка), или ако лицето е навършило пенсионна възраст 21 436,50 евро (26 075 евро при дете на издръжка), а за самоосигуряващите се лица сумите са съответно 5 937,26 нетен доход (8 905,89 евро при деца на издръжка) при ненавършена пенсионна възраст и 17 149,19 евро нетен доход (20 859,97 евро при деца на издръжка) при навършена пенсионна възраст. Ако лицето получава с до 15% по-големи доходи от труд от посочените по-горе, то пенсията се намалява в процентно съотношение с колкото е надхвърлена сумата. Ако доходите от труд надхвърлят с 15% или повече максималните стойности по-горе, то пенсия не се получава.

Данъци върху пенсиите – получаваните пенсии подлежат на данъчно облагане

Лимит на дохода за получаване на данъчни облекчения – данъчните облекчения са в съответствие с облагането на доходите от труд.

Вноски за социално осигуряване от пенсията – върху пенсията се дължи 3,55% осигуровка за болест и осигуровка за инвалидност, при условие, че пенсията не е под 1306,12 евро месечно за едно лице или 1547,92 евро за двойка. Солидарна осигуровка за пенсии е в размер от 0 до 2%, ако брутната сума от всички получавани пенсии от социалното осигуряване или от частни фондове надхвърля 2094,13 евро месечно за 1 лице или 2421,07 евро месечно за двойка.

Източник: European Commission
Locations of visitors to this page
Tyxo.bg counter
Site Meter
Google Analytics AlternativeClicky

Реклама

Един коментар to “Да се пенсионираш в Белгия”

 1. Да се пенсионираш в… « Alexander Todorov Network Says:

  […] се пенсионираш в… … Белгия … Бразилия … Великобритания … Германия … […]


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: