По-важни промени в КСО в сила от 01.01.2013 г.


Източник: http://www.account-bg.info/e107/e107_plugins/forum/forum_viewtopic.php?31071.last

Промени в КСО в сила от 01.01.2013 г:

Променен е целия чл. 7 от Кодекса за социално осигуряване, касаещ сроковете за внасяне на осигурителните вноски. Премахнати са и без това нищо не значещите и противоречиви изрази като начислени, неизплатени, неначислени и т.н. Сроковете вече са определени императивно и с точно определени дати.
Сроковете са както следва:
1. За трудови и приравнени на тах отношения – до 25 число на месеца, следващ месеца през който е ПОЛОЖЕН ТРУДА – няма значение кога са и дали са начислени, неначислени, платени или неплатени.
2. За СОЛ – до 25 число на месеца, следващ месеца за който се отнасят – тук има малка промоция от правителството – до сега срока беше 10-то число.
3. За извънтрудови правоотношения (граждански договори) – до 25-то число на месеца, следващ месеца през който е ИЗПЛАТЕНО възнаграждението.

Изрично е вписан текста, че за всеки месец осигурителните вноски се внасят с отделен платежен документ.

Премахната е ал. 9 от чл. 7 на КСО, което в прав текст ще рече, че вече няма да пишем „НЕ Е ЗА ЗАПЛАТИ” на гърба на нареждане разписка при теглене на пари в брой от банковата сметка.

Променени са чл. 40а, 48б и 52б от КСО, който засягат сроковете за представяне на документите за обезщетения от НОИ (болнични). От 01.01.2013 г. срока е определен императивно и не зависи от това кога са изплатени заплатите, дали е подадена декларация обр. 1 и т.н.
Срокът за представяне на всички документи за парични обезщетения за временна неработоспособност, бременност и раждане и отглеждане на дете до 2 г. е определен императивно и е до 15 число на месеца следващ месеца, през който е издаден документа удостоверяващ съответното обстоятелство. Няма никакви други условия. Явно болничните ще могат да се представят в НОИ и без да са платени осигуровките за месеца.

Лошото в промяната на този срок вероятно ще са километричните опашки на 14-ти и 15-ти всеки месец в НОИ.

Последната съществена промяна е в чл. 113 от КСО – тук е голямата промоция – лихвите за закъсняло плащане на осигуровки се намаляват с 10 пункта. До сега надбавката над ОЛП беше 20 пункта, от 01.01.2013 вече ще 10 пункта на основния лихвен процент.

Повечето промени са като че ли за добро. Няма да се налагат разсъждения от типа начислени ли са, неначислени ли са заплатите, платени ли са осигуровките за да се представя болничния и т.н. За мен възникват някои въпроси свързани със сроковете за подаване на осигурителните декларации, което предполага, че ще има сериозна промяна и в Наредба 8, но за това явно ще трябва да почакаме малко

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: