About


alexanderbtodorov@gmail.com

Practicity
Imagination
Humility
Discipline
Adorable dictation

IQ: 123

„I’m glad you are, people will be hard to handle“

Нов модел на социално-осигурителната система в България – проблеми и перспективи – докторска дисертация (2013)

Реклама

66 коментара to “About”

 1. Ана райкова Says:

  Може ли телефон за връзка с вас благодаря

 2. Миглена Янчева Says:

  Здравейте г-н Тодоров, имате много полезна таблица със сравнение за осигуровките в България и Германия, но е към август 2011г. Искам да попитам има ли актуализирана такава и можем ли да я получим или да ни посочите линк за да я разгледаме. Благодаря предварително.
  С пожелание за хубав ден!

 3. Marina Georgieva Says:

  Здравейте!
  Прочетох всичко внимателно, но не открих отговор на моя въпрос:
  Мога ли да се самоосигурявам, тук в България, докато гледам болни хора в техните домове в Германия?

 4. Любо Says:

  Здравейте, имам въпрос. На трудов договор съм на работа в Англия. Работодателя ми плаща всичко, дойде ми писмо от данъчната служба, че имам номер под който съм регистриран в данъчна служба но още нямам nin. При положение, че съм назначен и всичко ми върви като плащания към хазната трябва ли да се явя на интервю за Nin или ще го получа служебно?

 5. Borislava Says:

  Изкам да попитам имам две години и седем месеца както се самоосигорявам като земеделски производител в момента съм бремена в 5 месец ще имам ли право на парично обещететение за 45 дни преди раждане влагодаря

  • Alexander Todorov Network Says:

   Здравейте, ако самоосигуряването е включвало риска „общо заболяване и майчинство“ обезщетение ще може да се получава

 6. gardeniq Says:

  Здравейте, ще се радвам , ако разрешите моят казус, чийто отговор не успях да намеря в публикуваните!

  В последните 5 години работя, като детска учителка в Детска градина, в България. Дъщеря ми , която живее и работи в Кипър, на 10.08.2015, роди детенце. При тях платеното майчинство е 3 месеца и има право на още толкова неплатено. Има ли някаква „дупка“ в закона, която да ми даде възможност, майчинството да бъде прехвърлено на мен, по нашите закони/ т. с. 18 или 24 месеца ?/, за да може тя да се върне на работа, а аз да помагам за отглеждането на детето.

  ПРЕДВАРИТЕЛНО БЛАГОДАРЯ!

  • Alexander Todorov Network Says:

   Здравейте, трябва да се направи консултация с НОИ по този въпрос, за да не стане някакво подвеждане

 7. Teodor Says:

  Евала пич. Всичко в сайта е супер яко. Дори и музиката. Попаднах случайно…но респект. Много, много успех!

 8. petar Says:

  mojete li da me svarjete ili da mi dadete imeil ili tel za kontakt s hora ili firma ot sliven koiato se zanimava s biliard jagi i takiva ne6ta imam zavedenie i iskam da vzema na protsent no ne otkrivam ni6to 6te vi bada mn zadaljen

 9. Йордан Лилянов Says:

  Здравейте Г-н Тодоров,
  Казус при нас е следният : Жена ми упражнява свободна професия, като се осигурява на минималните 420 лв. Получава се така, че на края на годината тя е изкарала по – високи доходи, което налага доплащане. Практиката и е такава вече 5 години. Сега настъпи момента, в който тя трябва да влезе в майчинство, проблема е такъв, че когато проверим сумата за обезщетение в сайта на НОЙ, то е върху минималната работна заплата, макар че тя е доплащала 3% върху голямата сума в продължение на вече 5 години.
  Въпросът ми е, дали нещо може да се направи и има ли начин, тя да получи обезщетение върху пълната осигурителна сума, която излиза на края на годината.

  Предварително Ви благодаря !

  • Alexander Todorov Network Says:

   Здравейте, от 2016 година ще се прави изравняване на дохода и за риска „общо заболяване и майчинство“ и в случай, че декларираните приходи са по-големи от тези, върху които се е осигурявало лицето, то НОИ ще трябва да доплаща обезщетение за майчинство

 10. Ралица Ж Says:

  Здравейте, г-н Тодоров. Искам да Ви задам въпрос относно майчинството. Тъй като съм студентка, редовно обучение и очаквам дете през октомври, никой еднозначно не може да ми отговори. Като студент ми се полага еднократна помощ, може ли тя да е съвместена с 2те години майчинство и дали е нужно да ме назначат на трудов договор, за да мога да взимам 1год 90% от това, което ме осигуряват и 1год на мин. заплата (до колкото разбрах) и колко трябва време трябва да се осигурявам.Мога ли да ползвам и двата вида „помощи“? Благодаря предварително.

  • Alexander Todorov Network Says:

   Здравейте, лицето, което иска да получава обезщетението (не помощи) за майченство трябва да има поне 12 месеца стаж за този риск, в противен случай може да получава само еднократната помощ за студент

 11. kalin Rizov Says:

  Здр.искам да попитам 2 въпроса :
  1. Аз съм момче на 27 г. От България през 2010 г. Работех в Лондон около 3 месеца след това се върнах и пак продължавам да си плащам осигуроеките в Лондон до момента на 09.12.2014 дойдох и работя постояно в лондон. Въпроса ми е тъй като съм пенсионер по болест в България на 80 % с 3 заболявания при което съм на лекардтва може ли да се пенсионирам и тук по болест или да прехвърля пенсията в англия защото тези лекарства са ми неизбежни дда не ги взимам и за този период ще ми признаят ли и стажа в българия на която са ме осигурявали на 1500 лв. И какво ммога да направя благодаря предварително.

  • Alexander Todorov Network Says:

   Здравейте, не би трябвало да има проблем да се получава пенсията от България в Англия, но за живот там едва ли ще помага много. В Англия обаче едва ли ще признаят виртуалния стаж, който се дава в България при инвалидизиране и най-вероятно ще признаят само действително отработените години

 12. Цветомир Милчев Says:

  Уважаеми г-н Тодоров,

  Служител съм на частна компания.

  С мой съдружник планираме откриване на частна наша фирма, с която да развиваме бизнес, неконкурентен на настоящата ни работа.

  Можем ли законово да работим, осигуряваме на две места като управители на фирмата и служители по този начин, има ли рискове?

  С уважение,

  Цветомир

  • Alexander Todorov Network Says:

   Здравейте, не би трябвало да има никакъв проблем, стига да няма уговорка с другата фирма да не се работи на друго място

 13. Иванов Says:

  Здравейте,

  работя на постоянна работа, където се осигурявам. Отделно всяка събота и неделя давам уроци. До този момент съм се регистрирал като свободна професия, но не ми се нрави за 4 работни дни да плащам осигуровки за цял месец. (като се има предвид, че се осигурявам на основание постоянната ми работа). Как може да се направи да си плащам осигуровките само за 4 – те дни и да си плащам данъка? Ще Ви бъда благодарен ако ми дадете някакъв съвет!

  • Alexander Todorov Network Says:

   Здравейте, няма проблем да се спира и започва осигуряването всеки ден, обаче през Април на следващата година се прави изравняване и дори и 1 ден да е работено, приходите се разпределят като за цял месец

   • Иванов Says:

    Благодаря, за отговора! Може ли малко разяснение, какво означава това, че приходите се разпределя, като за цял месец? Възможно ли е да си пусна декларацията за започване на дейност и да декларирам само реалните 4 работни дни и да си плащам данаците само върху тях или закона е така щом съм декларирал дейност и няма декларация за спиране, значи плащам осигоровки за целия месец независимо колко работни дни реално имам.Също така нужен ли ми е касов апарат?

 14. Илиев Says:

  Извинявам се, че пиша отново. След като съм придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, не следва ли да започна да получавам и пенсията от УПФ, след като в КСО е записано:
  Чл. 139. (1) Осигуряването в универсален пенсионен фонд дава право на:
  1. (изм. – ДВ, бр. 67 от 2003 г.) допълнителна пожизнена пенсия за старост след
  придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по част първа.
  Тук единственото смущаващо е понятието „старост“, което въобще не е на място и във въпросната част първа се отнася единствено за социалните пенсии, отпускани след 70-годишна възраст.
  Аз веднъж вече съм придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл. 69, ал. 2 от КСО и към мен не следва да се прилагат изискванията на чл. 68, защото няма как да се пенсионирам и по този член, а само мога да искам преизчисляване на пенсията, ако продължа да работя до 65 г.

  • Alexander Todorov Network Says:

   Здравейте, схемата ДЗПО не работи така – от създаването си преди 15 години само е разписано как прибират парите на хората, но не е ясно как плащат пенсии. Идеята е 20-25 години да прибират осигуровките необезпокоявано, а като дойде момента на плащането да се предизвика някаква „криза“ и да се покрие какво е източено. ДЗПО никога няма да почне да плаща пенсии, единствения шанс на хората е схемата да се закрие колкото може по-скоро и те да си възстановят пълните права за държавна пенсия, така сякаш ДЗПО никога не е съществувало

 15. Илиев Says:

  Г-н Тодоров, вече съм ужилен от системата ДЗПО – роден съм след 31.12.1959 г. и се пенсионирах миналата година като служител в МВР. Пенсията ми е с около 150 лева по-малко от очакваната. Ще имам ли някакви шансове да получа действителния й размер, след като вече съм упражнил правото си на пенсиониране?

  • Alexander Todorov Network Says:

   Здравейте, пусне ли се наредбата от министерски съвет, всички граждани родени след 1959 г. ще могат да се откажат от схемата ДЗПО и ще възстановят пълни права за държавна пенсия. От частните фондове обаче очевидно оказват натиск наредбата да се бави, затова явно на министерски съвет ще му трябва и друг натиск, за да се разбърза и да освободи хората от тази измамна схема, в която участват принудително до 2014 г.

 16. йордан ерменков Says:

  Пенсионер съм и работя през лятото на трудов договор за около 5 месеца на минимална заплата.Мога ли да получа надвзетите ми данъци и какви документи трябва да подам/евентуално от работодателя ми/

  • Alexander Todorov Network Says:

   Здравейте, данъците се плащат безвъзмездно от всички работещи граждани и освен ако пенсията не е по инвалидност, не може да се иска връщането им

 17. Dani Says:

  Здравейте,
  Бих ли могла да попитам за следното? Желая да се регистрирам кат освободноосигуряващо се лице, защото упражнявам свободна професия, която практикувам допълнително. Същеременно съм и на трудов договор. В такъв случай какви осигуровки ще дължа и къде бих моглла да получа повече информация за подобен тип отношения? Благодаря!

 18. Радослав Симеонов Says:

  Здравейте г-н Тодоров!ЧНГ!Отличен блог!
  Г-н Тодоров,започвам да се самоосигурявам като майстор-стр.бояджия.Интересува ме как мога да доказвам доходите си и дали е необходим касов апарат?Благодаря Ви предварително и да сте жив и здрав!
  Поздрави
  Радослав Симеонов

 19. alfredkeremidar Says:

  Vav momenta sam vav Franzia
  . No sam rabotila tam samo edna godina
  . Osnovniat mi stag e vav Balgaria.
  Imam prisastrvie na Biuroto za bezrabotni niakolko godini vav Franzia.
  Korespondenziata mejdu Franzia i Balgaria moje de prodalji mnogo mecezi .
  Ot Balgaria mi iskat deklarazia za prekratiavane na osiguriavaneto vav druga darjava. Po vreme na korespondenziata mejdu Franzia i Balgaria koi me osiguriava?Biuroto po truda? Koi?

 20. Маги Богданова Says:

  Здравейте, имам следния въпрос. Попаднах на статия с качена екселста таблица за смятане на трите най-силни години за изчисляване на пенсията. Тръгнах да я попълвам, но виждам, че там пише само стаж от трета категория труд. Баща ми, за когото правя тези сметки, има стаж и в първа и в трета категория, и от 1998 г насам пък е самоосигуряващо се лице. Как бих могла да ползвам таблицата ви коректно.
  Предварително благодаря!

  • Alexander Todorov Network Says:

   Здравейте, за да се сметне с много голяма точност пенсията трябва в полето за стаж да се добави преобразувания стаж от първа към трета. 3-те най-добри години ще се сметнат

 21. kate Says:

  Здравейте, ако можете да ми помогнете, ще съм безкрайно доволна .Казусът е следният:
  Започнах работа на Граждански договор през 2010 година в Община Пазарджик да водя Постоянните комисии-административна работа с възнаграждение 350 лева и понеже тогава минималната работна заплата беше 240 лева.След приспадането с 25% нормативно признати разходи, се получава 262,50 осигурителен доход, върху който ми удържаха вноски за „фонд „Пенсии“ и фонд „ДЗПО“ и Здравни осигуровки както следва:

  фонд „Пенсии“ -14,96 лв.
  ДЗПО в универсален пенсионен фонд 5,78 лв.
  Здравно осигуряване 8,40 лв.
  Удържан данък 23.34 лв.

  НАКРАЯ ПОЛУЧАВАМ НЕТНО 296.52 лв. на касата на Общината.Разбрах, че тогава ми се е зачитал осигурителен стаж, тъй като осигурителният ми доход е бил над минималния за страната в момента /240лв./.
  Но през 2011 г. минималната заплата за страната се повишава на 270 лв., но на мен никой не ми актуализира минималния осигурителен доход и продължат да ми спират същите вноски.Но страшното е, че аз разбрах това наскоро и им казах, но никой не разбира как така ми внасяли парите, пък съм нямала осигурителен стаж.Ходих в НОИ и НАП и от там ми казаха, че сумите са недостатъчни за осигурителен стаж и стояли “ във въздуха“ и не се намират в партидата ми и категорично нямам стаж.Искам да Ви кажа, че счетоводителката продължава да ми спира същите суми и договорът ми е същият както отпреди 4 години.Била съм спокойна за вноската ми за пенсия, защото на Служебната бележка ми пише, че ми я внасят и не съм се усъмнявала, че има нередност и не съм знаела до около месец, когато си изкарах ПИК код и ми прилоша.Това са толкова години, през които съм работила постоянно, макар и на Граждански договор, защото ми се казваше, че е криза и няма пари за щат.Но аз бях доволна, защото си мислех, че поне ще ми върви осигурителен стаж за пенсия и здравните осигуровки.Помогнете ми как да стане така, че работодателят ми да ми довнесе сумите назад и да ми се зачетат годините за осигурителен стаж за пенсия! От НАП ми казаха, че може, но аз искам да знам как става всичко, защото никой не иска да си размърда мозъка и да си оправи грешката и да помогне на една българка да не ми се нарушават правата.
  Благодаря Ви.
  Катерина Нешева от град Пазарджик.

  • Alexander Todorov Network Says:

   Здравейте, ако от някъде се окаже, че при друга фирма е имало и допълнителен доход, така че поне до минималната работна заплата да достига заедно с дохода от общината, стажа ще се получи. Може някоя приятелска фирма да услужи като пусне декларация 1 и съответно декларация 6 за липсващите месеци. Разбира се ще има санкция и лихви за невнесените в срок осигуровки, обаче тъй като разликата ще е 30-40 лева осигурителен доход, то щетите ще са по-малки от пропуснатия стаж.
   А иначе работодателите искат от работещите по граждански договор осигурителния им доход от други места и ако не са осигурени на друго основание не трябва да удържат осигуровки.

   • kate Says:

    Моля Ви,помогнете ми…много съм разстроена..не познавам никого с фирма..

    • kate Says:

     Можете ли да ми кажете тези вноски за пенсия и здраве ще се зачетат ли и колко ще трябва да се пише в другия граждански,толкова се обърках вече…но ми дадохте малко надежда и искам да Ви пожелая да сте жив и здрав.

 22. Didka Says:

  Здравейте!

  И аз както всички останали имам въпрос. Имам възможност за работа на кораб под холандски флаг за немска туристическа агенция като екскурзовод / придружител на групи. Немският „работодател“ обаче не предлага договор. Заплащането се извършва на базата на фактури, които се издават в края на всеки месец и в зависимост от работените дни през месеца. Как мога да работя законно по този начин? Ако се регистрирам като лице, упражняващо свободна професия, мога ли да упражнявам тази свободна професия в чужбина? Благодаря предварително за отговора!

  • Alexander Todorov Network Says:

   Здравейте, по този въпрос е най-добре да се направи безплатна консултация с НАП – 0700 18 700. Едва ли ще е проблем да се пускат фактури, ако се внасят данъците и осигуровките в срок. Задължително ще е и да се направи регистрация по ДДС, ако клиента е в страна от ЕС. Може да се каже, че е задължително също така да се направи допълнителна застраховка (ако не се осигурява от работодателя) в случай на нежелани събития

 23. Irolio Says:

  Здравейте,
  работя в Англия на casual position- нямам фиксирани часове и въпреки че ми удържат за national insurance contribution, тоест осигуровки – не съм сигурна дали документа от HM Revenue & Customs P60 формата
  може да послужи в България в НАП като доказателство за това че съм осигурена в Англия (или ще трябва да с плащам осигуровките със задна дата) и дали ще ми се зачете стажа при положение че не съм на трудов договор?
  Благодаря

 24. Gina Verchova Says:

  zdraveite g.todorov iskam da vi pitam tai kato dachteria mi e s pensioner po bolest ,jiveem ot 5g v avstria. imame izdaden formuliar S121 .za prebivavane v druga darjava ima eu karta ,mojem li da razberem kak da polu4i pensita si tuk v avstaria ?

  • Alexander Todorov Network Says:

   Здравейте, за точната процедура най-добре да се направи безплатна консултация с НОИ. Телефона им е +359 2 926 10 10

 25. Катерина Букорещлиева Says:

  Здравейте.Попаднах на вашия сайт ,търсейки информация за изчисляване на пенсийте.Бих искала да ви попитам дали е възможно да изчислите пенсията на майка ми,която ще се пенсионира след 3-3,5 години.Знам, че в някои случай може да се “ помогне“ в последните години за по-добра пенсия. В момента я водя на работа в моята фирма,и много ми се иска да й помогна .Тя има 41 години трудов стаж,но не й достигат годините.Ще се радвам ако ми отделите време. Катерина Букорещлиева – katerina_buko@abv.bg

 26. winfe Says:

  А Декл. по чл.55 подава ли пенсионер с дейност патент ?

  • Alexander Todorov Network Says:

   Декларацията по чл. 55 се подава ако има някакъв данък, който да е дължим. Ако лицето е на патент, данък няма да се дължи и няма за какво да се подава декларацията

 27. winfe Says:

  Моля, за отговор :
  Пенсионер извършва дейност, която се облага с патентен данък. Не е ЕТ, доходите са под 50 000лв. Осигурява се върху 420 лв само здравно.
  В НАП трябва да подам : Декл. чл.50, Прил.7 и Спрвка за окончателен доход – Прил.2
  Затруднявам се в попълването на документите:
  В приложение 7,кол. 4 – откъде вземам инфо за приходи от дейността, като плащам патент и той е постоянна сума?

  Кол 4 – Приходи от дейността, трябва ли да е равна на кол.7- Облагаем доход?
  Какво вписвам в Размер на дължимия и размер на внесения патентен данък? – откъде вземам тези цифри?
  Не разбирам какво да попълня в Декл.чл.50 , взето като информация от Приложение 7?

  Дано ми отговорите, не съм попълвала такава декларация.

  • Alexander Todorov Network Says:

   Здравейте, информация за приходите от дейността естествено ще дойдат от това за каква стойност са извършени услуги през годината. Облагаемия доход не е равен на приходите от дейността, тъй като се получава след приспадане на осигуровките например. В самата декларация си има подробно описани кое поле от къде взима сумата. При необходимост винаги може да се питат на място данъчните служители

 28. Raycho Surovov Says:

  Извинявам се предварително,поради моята неинформираност и се надявам да ми помогнете.От няколко месеца живея във България като преди това съм живеел и работил в Италия и Шотландия,наскоро разбрах че бюрото по труда във България изплаща обезщетение(не знам дали точно се изразявам) за периода през който си работил в чужбина стига да можеш да докажеш че си работил легално и са ти плащани осигуровки.Интересувам се дали знаете официалното наименованието на формуляра които трябва да изискам от Италианска страна за това че съм бил осигуряван и с който да докажа това пред Българските власти. Благодаря ви предварително и желая успехи на вас и сайта ви

  • Alexander Todorov Network Says:

   Здравейте, най-добре да се направи безплатно справка за точното наименование на този формуляр с НОИ – 02/9261010

 29. Dona Says:

  Прекрасен сайт,г-н Тодоров ..случайно го видях и желая да получавам редовно инфо за събитията……Желая лични и професионални успехи!

 30. Silviya Says:

  Zdraveite,
  Kazusam mi e sledniqt-jiveq I rabotq v Germaniq s dogovor I mi se plashtat osigurovki ot rabotodaletq. Iskam prez svobodnoto si vreme da prodavam edni kartini na organiziranite tuk pazari (trodel market ili dr). Nqjno li mi e da imam reg firma (ot koi vid) I trqbva li pak sama da si plashtam osigurovki sled kato veche mi se plashtat ot rabotodaletq? Kolko ste mi struva da otkriq takava firma?
  Blagodarq
  lek I usmihnat den 🙂

 31. Георги Пармаков Says:

  Здравейте господин Тодоров.
  Живея и работя в Германия. Бъгарски гражданин съм, както и членовете на семейството ми. Предложиха ми нова работа, според която ще работя отново в германия (консултант), но работодателя ми ще е български. Държа да остана да живея със семейството си в Грмания. Това, което не ми е ясно към момента е дали ще е достатъчно да плащам данък върху доходите си в България (принцип на облагане при източника) или в Германия (на принципа, че местните лица се облагат за своя световен доход). Как СИДДО дефинира решението на подобен казус?
  Предстои ми да взема решение как да процедирам и то до голяма степен ще е базирано на основата на отговора на този въпрос. Ето защо искам предварително да Ви благодаря за усилията Ви по моя въпрос и да Ви уверя, че те са високо ценени от мен и семейството ми.

  С уважение,
  Георги Пармаков

  • Alexander Todorov Network Says:

   Здравейте, след като работодателя е български, значи ще трябва на всеки 30 дни да се прави разходка до България и след това обратно до Германия, защото за командировки за по-дълъг срок има специални правила. Ще е добре да се направи консултация с НАП каква е точно процедурата. Реално командированото лице по този начин си остава местно за България и световния му доход се облага в България. От друга страна тъй като по-голямата част от годината ще се живее в Германия и тя може да има претенции за облагане на световния доход
   Това е спогодбата с Германия – http://www.nap.bg/document?id=1340
   Според нея:
   Член 4
   Местно лице
   1. За целите на тази Спогодба понятието „местно лице на едната договаряща държава“ означава всяко лице, което съгласно законодателството на тази държава подлежи на данъчно облагане в нея поради своето местожителство, местопребиваване, място на учредяване, място на управление или всеки друг критерий от подобно естество, а също включва тази държава, нейна федерална провинция и всяко нейно политическо подразделение или неин орган на местна власт. Този термин, обаче, не включва лице, което подлежи на данъчно облагане в тази държава само по отношение на доходи от източници в тази държава или имущество разположено в нея.
   2. Когато въз основа на разпоредбите на ал. 1 едно физическо лице е местно лице и на двете договарящи държави, тогава неговото положение се определя както следва:
   а) то се счита за местно лице само на държавата, в която разполага с постоянно жилище; ако то разполага с постоянно жилище в двете държави, то се счита за местно лице само на държавата, с която има по-тесни лични и икономически връзки (център на жизнени интереси);
   б) ако държавата, в която е центърът на жизнените му интереси, не може да бъде определена, или ако то не разполага с постоянно жилище в нито една държава, то се счита за местно лице само на държавата, в която обичайно пребивава;
   в) ако то обичайно пребивава в двете държави или в нито една от тях, то се счита за местно лице само на държавата, на която е гражданин;
   г) ако то е гражданин и на двете държави или на нито една от тях, компетентните органи на договарящите държави ще решат въпроса чрез взаимно споразумение.

   Казусът не е много лесен и ще трябва с НАП да се направи консултация, за да се спестят проблеми в бъдеще. Телефона им за безплатна консултация е 0700 18 700

   • Георги Пармаков Says:

    Благодаря! Надявам се НАП да ме вземат на сериозно, по начина, по който го направихте Вие.

    С уважение,
    Георги Пармаков

 32. Vanq Says:

  Zdraveite , admiracii za strahotniq site. Imam vapros..Rabotq v Germaniq po 4-5h na den do 400evro na mesec. Sega veche sam na 450evro . Poluchih pismo sas socialno osiguritelen nomer za pensionno osig. Imam li pravo na minimalnata pensiq sled kato navarsha 63g?Moga li nqkade da proverq za tova? Blagodarq predvaritelno

  • Alexander Todorov Network Says:

   Здравейте, в Германия понятието „минимална пенсия“ не съществува. Пенсията там зависи от броя осигурителни точки, които лицето е натрупало. 1 осигурителна точка се придобива когато лицето се осигурява 1 година върху средния доход в страната. Ако се осигурява върху 2 пъти средния доход за 1 година, получава 2 точки и т.н. При навършване на пенсионна възраст 1 осигурителна точка е равна на пари. Приблизително 25 евро месечно за всяка точка.
   https://alexanderbtodorov.wordpress.com/social-security/retirement-in-germany/

 33. Камила Says:

  Имам въпрос отнасящ се за правото на еднократна помощ 45 дни преди раждане .Аз съм полякиня с постояно пребибваване в България искам да знам имам ли право на тази помощ.
  Очаквам отговор !

  • Alexander Todorov Network Says:

   Здравейте, когато майката няма поне 12 месеца осигурителен стаж, който да й дава право на обезщетение за майчинство, има право на еднократна помощ за бременност, ако дохода на член от семейството средно е под 350 лева. Има и други възможности за обезщетения:

   Из Закон за семейните помощи за деца
   Чл. 5а. (Нов – ДВ, бр. 69 от 2004 г., в сила от 01.07.2004 г.) (1) (Изм. – ДВ, бр. 21 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Бременните жени, чийто доход на член от семейството е по-нисък или равен на дохода по чл. 4, имат право на еднократна помощ при бременност в размер, определен ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България за съответната година, но не по-малък от предходната година, когато нямат право на обезщетение за бременност и раждане по реда на Кодекса за социално осигуряване и живеят постоянно в страната.
   (2) (Изм. – ДВ, бр. 23 от 2009 г., в сила от 01.01.2009 г.) Когато бременната жена е осигурена за общо заболяване и майчинство, но не получава обезщетение за бременност и раждане, поради това че няма необходимия осигурителен стаж по чл. 48а от Кодекса за социално осигуряване, еднократната помощ се изплаща в размер, определен пропорционално на броя на дните от началото на отпуска за бременност и раждане до придобиването на необходимия осигурителен стаж по чл. 48а от Кодекса за социално осигуряване, но за не повече от 45 дни.
   (3) Еднократната помощ при бременност се изплаща за периода от 45 дни преди определения термин за раждане.
   Чл. 6. (1) Майката има право на еднократна помощ при раждане на живо дете, независимо от доходите на семейството, когато детето не е оставено за отглеждане в специализирана институция за деца.
   (2) (Изм. – ДВ, бр. 21 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Размерът на помощта по ал. 1 се определя ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България за съответната година, който не е по-малък от предходната година и се диференцира според поредността на децата, родени от майката.
   (3) (Изм. – ДВ, бр. 21 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) При раждане на близнаци, един от които е второ дете на майката, помощта се изплаща за всяко дете близнак в размера за второ дете.
   (4) При определяне поредността на децата се вземат предвид само родените от майката деца, които са живи в момента на раждането.
   (5) Помощта по ал. 1 се изплаща на майката, а при невъзможност да я получи – на друг законен представител на детето.
   (6) (Изм. – ДВ, бр. 21 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., доп. – ДВ, бр. 71 от 2008 г.) Ако до навършване на 2-годишна възраст на детето се установят трайни увреждания 50 и над 50 на сто, на майката се изплаща допълнителна еднократна помощ в размер, определен ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България за съответната година, но не по-малък от предходната година.

   Ето го и целия закон: http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135441920

   А това е извадка от закона за държавния бюджет за 2013
   § 9. (1) Средномесечният доход по чл. 4 от Закона за семейни помощи за деца за 2013 г. е 350 лв.
   (2) Размерът на месечните помощи за дете по чл. 7, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца за 2013 г. е 35 лв. за всяко дете.
   (3) При едновременно раждане от майката на две и повече деца помощта по ал. 2 за всяко от тях се определя и изплаща в размер 150 на сто от размера по ал. 2.
   (4) Размерът на еднократната помощ при бременност по чл. 5а от Закона за семейни помощи за деца за 2013 г. е 150 лв.
   (5) Размерът на еднократната помощ при раждане на живо дете по чл. 6, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца за 2013 г. е, както следва:
   1. за първо дете – 250 лв.;
   2. за второ дете – 600 лв.;
   3. за трето и всяко следващо дете – 200 лв.
   (6) Размерът на допълнителната еднократна помощ за дете с установени трайни увреждания 50 и над 50 на сто до навършване на 2-годишна възраст по чл. 6, ал. 6 от Закона за семейни помощи за деца за 2013 г. е 100 лв.
   (7) Размерът на месечните помощи за отглеждане на дете до една година по чл. 8, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца за 2013 г. е 100 лв.
   (8) Размерът на еднократната помощ за близнаци по чл. 6а, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца за 2013 г. е 1200 лв. за всяко дете.
   (9) Размерът на еднократната помощ по чл. 8в, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца за 2013 г. е 2880 лв.
   (10) Размерът на месечната добавка по чл. 8д, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца за 2013 г. е 189 лв.
   (11) Размерът на обезщетенията по чл. 230, ал. 1 и чл. 231, ал. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България за 2013 г. е 270 лв.

 34. Slavka Slavova Says:

  Впечатлена съм! Имах идея за сайт с подобно съдържание с цел помощ за приятели и познати, но сега просто ще изпращам линк към тази страница.

 35. IskraK Says:

  Поздравления!! Много качествен и най-вече полезен сайт! 🙂 Ето така се правят нещата! Поздравявам Ви за професионализма и Ви пожелавам много успехи! Заслужавате ги и със сигурност ще ги постигнете! 🙂

 36. marystaneva Says:

  Страхотен сайт!!! Поздравления! 🙂


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: