Дисекция на програмата на Демократична България обединение 2021

В настоящото ще се направи дисекция на програмата на вероятно най-малката партия, която ще даде представители в 46-я парламент, и за които има смисъл да се разгледа какво им е в главите на съответните екземпляри.

Преди да продължим, думата „демократична“ се използва некоректно, а в случая толкова некоректно, колкото я ползват при назоваването на една африканска държава – примерно Демократична Република Конго (ДРК). Вероятно всички знаят, колко демокрация има в ДРК?

За да не продължава гаврата с тази дума, от „Демократична България обединение“ отнемаме от тук нататък думата „демократична“.

Ще отнемем и думата „България“, защото никой няма право да си присвоява наименоването на държавата.

Остава „обединение“, обаче е много неясно кой с кого се обединява, за колко пари итака нататъка (не партията).

Затова от тук нататък при анализа ще се използва галеното съкращение „Дебъ“, с което съответната организация е известна в обществото, вместо крайно некоректното „Демократична България обединение“

И така, на страницата на „Дебъ“ може да се открие до програмата манифест на комунистическата партия (а не, кръстили са го Манифест на Демократична България – Обединение за рестарт на правовия ред и радикална модернизация)

Тъй като е само няколко изречения ще го коментираме бързо.

Дебъ казват следното:

„Времето за истинска промяна настъпи! Българските граждани ясно показаха, че искат страната си обратно.“
Ние казваме така – промяната се случва непрекъснато. И с Дебъ, и без Дебъ, всичко се променя по всяко време.
А кой им е взел на българските граждани страната? Ами никой, обаче Дебъ нямаха депутати в предния парламент, нямаха субсидии. Искат да имат депутати и субсидия. Когато говорят за българските граждани, да се чете, че Дебъ конкретно искат да лапат на държавната хранилка. Така е честното да се каже.

Дебъ казват следното:

Ние имаме ясна визия как да установим върховенство на правото. Знаем как да постигнем качествено подобряване на благосъстоянието на българските граждани и икономическо обновление. Нашият план е да:

Рестартираме правовия демократичен ред, чрез промени в Конституцията и законите, които да освободят институциите от мафиотския захват и да поставят прокуратурата под демократичен контрол;

Обаче Дебъ, това, което вие внесохте за промени в конституцията още първия ден на парламент 45-ти (известен като най-некадърния парламент в историята на България), e препис от една конституция комунистическа. Не ви ли е срам да крадете от комунистите? На това май му се казва плагиатство?

Хората са чели вече комунистическата конституция от 1971 година. И там главния прокурор се избира от парламента. Спомняте ли си, че социализма беше признат и от Тодор Живков за недоносче?

След легендария Тодор Живков да се върнем на програмата на Дебъ. Количествено – ами 5 странички са само, и то общи приказки почти всичко. Ако разгледаме сериозните партии, които имат десетки и дори стотици страници, очевидни са намеренията на Дебъ – просто да влязат в парламента, да получават субсидия, ако успеят да се намърдат към партията победител като червей в ябълката, още по-добре. Дебъ нямат програма за управление, нито капацитет да управляват държава.

Сега конкретно какво са вкарали в „програмата си

Дебъ за основните икономически приоритети

Основни икономически приоритети

 • Икономическо възстановяване и постигане на споделен от всички граждани икономически растеж.
 • Ускорена модернизация на икономиката.
 • Подобряване на средата и възможностите за производители и потребители.

По различните инструменти на ЕС България има право да получи безвъзмездно над 50 млрд. лева за периода 2021-2027 г. Демократична България ще предложи цялостна нова философия на използването на европейските фондове, които да се насочат в максимална степен към гражданите и фирмите, като мобилизират максимално допълнителен частен капитал за инвестиции, а не както досега средствата да бъдат “усвоявани” от няколко десетки политически обвързани земеделски и строителни групировки. В същото време вярваме, че еврофондовете са само помощно средство за ускоряване на растежа, но не могат да заместят дълбоките реформи във всички сфери на държавната администрация.

Дебъ, не казвате как ще стане тази ускорена модернизация на икономиката. Да не сте крали от ДПС репликата и да нямате капацитет да я развиете?

Дебъ за публичните финанси:

Приоритети и очаквани резултати в областта на публичните финанси

 • Приоритет за постигане на балансиран бюджет в рамките на икономическия бизнес цикъл. – одобряваме абсолютно това, правителствата трябва да харчат не повече от това, което могат да съберат от данъци и марковите данъци осигуровки. Нито стотинка повече
 • Увеличаване на обществената ефективност на публичните разходи чрез стриктно следване на най-добрите практики по предварителна и последваща оценка на въздействието.по чии критерии най-добрите практики?
 • Налагане на принципите на програмното бюджетиране при цялостната подготовка на държавния и свързаните с него бюджети.само че и сега е така, какво ново предлагате?
 • Поддържане на разумни нива на публичния дълг.нали България е с най-ниския в ЕС? А защо да не се работи за стопяване на държавния дълг?
 • При изпълнение на управленската програма на Демократична България и при провеждане на нужните реформи за рестарт и растеж на икономиката може да се очаква значителен спад на кражбите и злоупотребите на държавни средства, изчислявани на стойност 10 млрд. лв. годишно. – нали знаете, че ако баба ви беше мъж…
 • При изпълнение на управленската програма на Демократична България и прилагане на всички структурни реформи може да се очаква привличането на допълнителни 2 млрд. лева преки чужди инвестиции на година, спрямо предходната и достигането на 10 млрд. лева. в края на мандат на управление. – какво е това пожелание, къде е програмното начало? Вие ни изберете и ще видите чудо, нали?

Дебъ за мерки за пандемията

 • Политика на предоставяне на еднократна финансова помощ на всички работници и служители от всички малки и средни предприятия с административна забрана или сериозно ограничаване на дейността в случай на нова вълна на пандемията, в размер на 3000 лева на човек.. – това колко струва и от къде ще вземете парите?
 • Намаляване с 1/3 на дължимите осигурителни вноски за всички микро, малки и средни предприятия за период между половин и една година в случай на нова вълна на пандемията. – това вече струва милиарди. От къде ще вземете парите при желанието ви за балансиран бюджет или такъв с излишък?
 • Помощна мярка 80/20 за всички средни, малки и микро предприятия с административно преустановена дейност в случай на нова вълна на пандемията. – а каква ви е програмата в случай на падане на астероид на Юпитер примерно?
 • Пренастройване на мярката 60/40 в посока по-голяма гъвкавост за работодателите: пренос на акцента ѝ от заместване на доход на заетите към запазване на работните им места; – а сега не е ли така?
 • Запазване на добавката от 50 лева към пенсиите до края на 2021 г. и преизчисляване на пенсиите от началото на 2022 г. въз основа на най-актуалните данни за осигурителния доход. – това не го ли краднахте от програмата на БСП? Явно е много модно. Пенсионерите ли са ви основната таргет група гласоподаватели?

Дебъ за бедността и доходите

 • Намаляване на данък общ доход за хората с ниски доходи с въвеждане на необлагаем минимум от 500 лв. на месечните доходи. – а, Дебъ, това не е ли програмата на БСП? Направо си обявете, че сте коалиция и хората да ви гласуват обща коалиция. За какво трябва да се явявате отделно?
 • Създаване на специален фонд за финансиране на преквалификация на безработни в професии и дейности с висока добавена стойност и съответно с по-високо заплащане. – вие по фондовете си падате, нали? Да има нещо да се краде
 • При изпълнение на цялостната управленска програма на Демократична България се очаква повишаване на средната работна заплата до 2 400 лв. до края на мандата на управление. – а къде ви е цялостната управленска програма? Че ако са тия 5 странички… Гледали ли сте рекламата, в която един мармот завива в станиол шоколадче? Нали знаете, че 5 годишните нямат право да гласуват за вас?
 • При изпълнение на цялостната управленска програма на ДБ се очаква да бъде възможно увеличаване размера на средната пенсия до 1 000 лева до края на мандата на управление. – значи мислите да утроите бюджета за пенсии? 30 милиарда лева бюджет за пенсии предлагате на година? А хляба пак ли ще струва по 500 лева само да кажете?
 • Увеличаване с 50% до края на мандата на заплатите на държавните работници от стратегически важните и най-засегнати от ковид кризата сектори: учители, помощен медицински персонал в държавните болници, социални работници и дейци на културата, с възможност за допълнително увеличение в зависимост от възможностите на бюджета. – Дебъ, сега вече сме сигурни, че или ще предизвиквате хиперинфлация в страната, или просто лъжете някой будала да ви се върже. 5 годишните нямат право да гласуват за вас, не забравяйте това

Дебъ за финансирането

Промяна в закона за Българската банка за развитие (ББР), като тя се трансформира в “банка на банките” и се специализира в разработването на мерки и програми за улесняване на достъпа на кредит от микро, малки и средни фирми, стартъп компаниите, координирано с другите инструменти от ЕС и държавния бюджет, както и мерки за подкрепа на дигитализацията и декарбонизацията на икономиката. – банка на банките Дебъ, е БНБ. Това недоразумение ББР създадено през 1999-та година е обикновена частна банка, която както си е планирано преди 22 години винаги ще е под риск да се използва за обслужване на временно заемащите властта. Затова най-правилното е да се приеме план за закриването на недоразумението, като преди това се разпродадат на другите частни банки съответните отпуснати кредити

Акцент върху развиването на сега игнорираните роли на групата на ББР по осигуряване на рисков капитал за нововъзникващи компании, чрез специализирани фондове и по осигуряване експортно финансиране, гаранции и застраховки, чрез дъщерната си структура Българска агенция по експортно застраховане. – изглежда вашите планове са просто овладяване на ББР и използване на ресурсите на държавата за свързани с вас фирмички

Съвместно с БНБ и ББР и с използване на европейските финансови инструменти – разработване на пакет от мерки срещу негативните последици от пандемията за търговските банки, ограничаване на влиянието на лошите кредити и насърчаване на банковото кредитиране.

Съвместно с ББР и БНБ – разработване на пакет законодателни, финансови и регулаторни мерки за частично гарантиране, разсрочване и облекчаване на дълговото време на фирмите, засегнати от пандемията за срок от три години, които преди това са били изрядни платци, както и за запазване на достъпа на тези фирми до нови кредити.

Съвместно с БНБ и КФН – провеждане на законодателна и регулаторна политика за насърчаване на конкуренцията между банките и стимулиране на развитието на финтех компаниите на българския пазар.

Цялостен пакет от мерки за стимулиране и развитие на капиталовия пазар, който последните десет години практически не функционира. Листване на миноритарни пакети от всички държавни компании на БФБ.

Акцент върху развитието на капацитета за финансиране на всички български фирми въз основа на заемен ресурс и на финансови инструменти за сметка на грантовите схеми на усвояване на средствата по фондовете, плановете и програмите на ЕС.

Дебъ за ускорената дигитализация и декарбонизация

В световната икономика има формиран консенсус за “зелено и цифрово възстановане”. Приоритет ще бъдат мерките за подпомагане на българските фирми да дигитализират и технологизират своята дейност и да преминат към използването на чиста енергия. Важно е държавата да даде пример и чрез поведението си като икономически субект да стимулира фирмите и гражданите в тази посока. – Дебъ, то ако имаше консенсус, вече да се е случило по цялата планета

 • Ускорена дигитализация на административното обслужване на фирми и граждани от страна на държавата и общините. – браво, това от ГЕРБ ли го краднахте?
 • Освобождаване от данъци и осигуровки за 1 година на всички стартъпи за иновации в областта на високите технологии, отговарящи на целите на “Плана за възстановяване и устойчивост”. – Дебъ, много хубаво обещание, ама нали знаете, че стартъпите рядко имат печалба през първата година, а може и да нямат години наред? Знаете, знаете – ще ви купим колело, ама друг път
 • Поетапно “озеленяване” на крайната консумация на електроенергия от страна на държавни и общински ведомства и предприятия (ползваната електроенергия задължително да бъде с Гаранции за произход за ВЕИ енергия издадени от АУЕР) на три стъпки – 35%, 70%  и 100% в три поредни години. – това какво ще рече? Да се купува само от най-скъпия възможен ток от всички министерства, общини итака нататъка (не партията)?
 • Отказ от развитието на АЕЦ с остаряла технология и разработване на стратегия за декарбонизация на икономиката, базирана на ВЕИ и водород, съгласно целите на Зеления пакт на ЕС и Плана за възстановяване и устойчивост. – значи България да се откаже от най-евтината и екологично чиста енергия и да произвежда много по-скъпа? Нови договори за 30 години напред с ВЕИ ли ще набутате на българите?
 • Цялостно модернизиране на комплекса “Марица изток” от въглища към производство на зелена енергия, зелен водород, електроцентрали на зелен водород и системи съхранение на енергия. По този начин ще се запазят максимален брой работни места в комплекса, доходите значително ще нараснат и замърсяването на природата ще спре. Има пълна финансова обезпеченост за това от инструментите по “Зеления пакт”, “Въглищни региони в преход” и “Модернизационния фонд” на ЕС. – как пък ще го направите това? Учили ли сте икономика? Доходите значително може да нарастнат, при въвеждане на нова технология, при която ще са необходими много по-малко работещи. Разбира се „ще запазите максималния брой работни места“, ама те ще са много по-малко от сега. Вземете да го кажете това, не спирайте по средата на изречението.
 • Разработване на прозрачен и конкурентен (търгове) механизъм, чрез договори за разлика с Фонда за сигурност на електроенергийната система (ФСЕС) за стимулиране на инвестициите в производство и потреблението на “зелен” водород и инвестициите в системи за съхранение на енергия. Има пълна финансова обезпеченост за такава политика от инструментите на “Зеления пакт”, “Планът за възстановяване и устойчивост” и “Модернизационния фонд”. – я вземете да дадете подробности
 • Законодателно, регулаторно и финансово насърчаване на развитието на енергийните кооперативи и енергийните общности, в които потребителите на чиста енергия са и потребители, и производители (prosumers). – как?
 • Еднократна финансова помощ в размер на до 50 000 лева за малки и средни предприятия (отговарящи на определени условия за финансово състояние и самоучастие от 50%) за дигитализиране на бизнес процесите в своите фирми (продажби, маркетинг, доставки, фактуриране, разплащания, идентификация и т.н.) има пълна финансова обезпеченост по “Плана за възстановяване и устойчивост”. – аха, звучи разумно всяка малка фирма да си купи ERP система за 50 хиляди. Ще кажете ли направо и фирмите за ERP, да не си губим времето да ги търсим? А ще кажете ли и, че малките и средни предприятия в България са колоси, на които изобщо не им трябва финансова подкрепа? Техните ERP системи струват милиони. Защо държавата да ги подпомага?
 • Гаранции от ББР за целеви кредити за изграждане на ВЕИ инсталации за собствено ползване на фирмите и домакинствата при спазване на определени параметри. Има пълна финансова обезпеченост от инструментите на Европейския инвестиционен фонд и Европейската инвестиционна банка. – ей, пак тази ББР, има си частни банки за такива кредити. От кога се съмнявате в пазарната икономика и частното банкиране?
 • Подкрепа на домакинствата за подмяна на конвенционалните автомобили с електрически – еднократна финансова помощ от 5 000 лева на домакинство за един електрически лек автомобил. Финансова обезпеченост от “Плана за възстановяване и устойчивост”. – вие май не сте наясно, че бюджета на българите за автомобил в общия случай е в диапазона 5000 лева всичко на всичко с данъците, а този, който може да си купи електромобил за 100 хиляди лева – 5% отстъпка да му се дава за сметка на държавата, не би трябвало да е приоритет на държавата, ама изобщо
 • Подкрепа на домакинствата за подмяна на стари, неефективни и замърсяващи устройства за отопление с електрически термопомпи в размер на до 3 000 лева на домакинство. Финансова обезпеченост от “Плана за възстановяване и устойчивост”. – значи, за който гори гуми в печката, да му се купи термопомпа за 3000 лева? А защо не се направи по-добре така, че електричеството да е по-евтино, така че и най-бедните да могат да се топлят като обикновените плащащи за електричество?
 • Подкрепа на фирмите от таксиметровите, куриерските услуги и други с градски и междуградски транспортни услуги за подмяна на фирмените им автопаркове, чрез комбинация от гарантирана лизингова схема и еднократна помощ за автомобил от 5 000 лв. на автомобил, за максимум до 200 автомобила. Финансова обезпеченост от “Плана за възстановяване и устойчивост” и “Зеления пакт”. – много сте готини Дебъ! Значи фирмите за таксита, куриери и превозвачи са малки ако имат 200 автомобила? Ей, за малко да ни грабнете да гласуваме за вас. Ама за малко

А, програмата за управление свържи тук? Повече йок

Дебъ, къде ви е здравеопазването, образованието? Къде са ви другите сектори? Много жалко обединение е това Дебъ, патология пълна.

Това, което си мислим е, че „програмата“ ви е такава недовършена, защото вече сте се разбрали с други партии, кои министерства смятате да лапате ако влезете в парламента, и въобще не сте си правили труда да разгледате всички останали сектори, нали така?

Искаме да кажете пред хората и нещо друго – представлявали ли сте организираната престъпност в България и с какъв % от общия брой представителни на организираната престъпност в 45-я парламент. Отговорете на тези въпроси честно, демократично итака нататъка (не партията)

Не, че 5 годишните имат право да гласуват, ама поне някой да успеете да излъжете

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: