Изкачване на връх Голям Дебелец (1415 м.) – Верила планина

Връх Голям Дебелец (1415 м.) е първенецът на Верила планина и задължителен за колекцията на ентусиастите, които искат да покорят най-високите върхове на 39-те официално признати планини в България.

Изкачването му не предполага особени затруднения (освен може би последния участък преди върха, където е стръмно, и все пак относително безопасно в сухо време). Предпочитано време за изкачване е късна зима-ранна пролет или есента. Зимата не е подходящ сезон, тъй като маршрутът от 641 м. положителна денивелация и около 22 километра в двете посоки, едва ли може да се преодолее за 1 ден на заснежен терен. От друга страна през лятото би било прекалено горещо, което също би представлявало значително предизвикателство.

Началната точка е паркинга пред църквата на село Горна Диканя. Тръгва се по пътя край църквата. След църквата се завива наляво. След около 100-на метра отново се завива наляво, като веднага след това се преминава мостче. След което трябва да се поеме надясно. Продължава се по пътя покрай къщите в селото и след тях следва разклонение. Тръгва се наляво. Предстои изкачване през гориста местност в продължение на около 500 метра, като в това време първо се излиза на открито. След което за 100-на метра отново се влиза в горичка.

След това се достига разклонение, като трябва да се поеме рязко надясно. Предстоят около 2,5 километра лека разходка по пътеката в гората и при 220 метра положителна денивелация.

Достига се заслон. Храна няма, ако някой не остави преди това. Мястото е добро за подслон при необходимост. Има чешма и е добре да се презареди, защото до върха няма от къде.

След което продължавате нагоре по пътя, като ще има и отрицателна денивелация на моменти. След около 2 километра и 50 метра положителна денивелация ще може да се види за първи път и целта.
На това място се събират 2 пътеки като се продължава надясно.

Скоро след това пътя се събира с маркираната пътека.

Достига се връх Царица (1238 м.)

Около 200 метра по-късно се достига до обширна поляна.

След нови 300 метра панорамата е тази и предстои спускане през горичка до подножието на върха.

Алтернативно би могло да се мине и по малко по-удължения маршрут по „царската пътека“ от ляво. Може би това е и по-добрия вариант, тъй като шорткъта през горичката не спестява много време, а и предстои борба с тръни ако се мине от там.

И в двата случая трябва да се достигне тази точка, от където започва изкачването към Връх Голям Дебелец (1415 м.). Препоръчително е при изкачването да се премине през горичката, а не по „царския път“, който е изключително разровен от джипове и камиони. Началото на изкачването е с лека денивелация до един момент, от който става все по-стръмно. Ако е кално или има сняг и лед би било опасно.

Към финала наклона намалява. Във всеки случай ако ще има преход през зимата, редно ще бъде да се ходи с подходяща екипировка, може би и с котки. Джипове не трябва да ходят към върха през зимата или когато е кално, тъй като наклона е прекалено голям.

Връх Голям Дебелец (1415 м.)

От върха се откриват чудесни гледки към Рила, Витоша и Плана

Целия маршрут до върха се преодолява за 4-5 часа в зависимост от почивките и снимките. На слизане за около 4 часа.

Реклама
Публикувано в Анализ, Планини. Leave a Comment »

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: