Изкачване на връх Сирищнишка Рудина (1172 м.) – Рудина планина – по Екопътека „Поглед към девет планини“

Сирищнишка Рудина (1172 м.) е първенец на една от 39-те български планини. Затова, който иска да събере пълната колекция, това е задължително място за посещаване. И не само заради колекцията. Сирищнишка Рудина (1172 м.) е много подходящ за цели семейства с деца. Напълно достъпен и за млади, и за хора с по-дълъг стаж. Изключително панорамен връх, или по-точно казано през екопътеката до върха ще има постоянно достъп до панорамни гледки. И се виждат много повече от 9 планини.

Основни указания – да си носите шапка, вода, в началото по пътя има къде да се налее. Във всеки случай не е желателно да се рискува и да се тръгва с празни бутилки, особено ако е в горещо време. По-голямата част от прехода е на открито и през лятото това не е най-подходящото място за изкачване – в горещините се ходи над 2000 метра планините. Може би есента е идеалното време.

И така – ако сте от центъра на София до началната точка 42°34’08.3″N 22°48’09.8″E ще ви трябват около 80-90 минути с автомобил (през цялото време по съвсем приемлив асфалтов път). Първо минавате по магистрала Струма или през Владая до Перник, след това Батановци, Лесковец, Ковачевци и достигате до село Сирищник – родното място на Георги Първанов.

На началната точка ще ви посрещне скромен скромен Румен – Президента. Потупвате го по клепналите уши, ако имате подходяща храна му дайте и следва начало на приятния преход.

Тръгвате от надморска височина 700 метра и поемате по червената маркировка.

В началото ще усетите лек наклон (и все пак го правим на въпрос, значи се усеща). След 900 метра достигате до параклиса Св. Николай Чудотворец. Има място за подслон при нужда, и къде да се направи почивка за обяд примерно. Тук е и чешмичката, където може да се налее вода. След това до върха няма от къде, затова заредете до горе.

Сега тръгвате след табелката с подобект „Окото“.

От тук поемате по стълбите нагоре. След само 250 метра достигате до „Окото“ – на около 850 м. надморска височина. Правите си снимки и продължавате нагоре.

Веднага след това достигате до асфалтов път. За по-енергийно ефективните и спестяващи от ходене, всъщност и от тук може да започнете с пешеходния преход, което може да спести около 1,2 километра от екопътеката, като ще пропуснете изброените до момента обекти. А по друг начин казано – простимо е само за семейства с много малки деца 1-2 годишна възраст, които не могат да ходят, и ако са 3 и повече. Простимо е и за навършили 100+ години. Иначе си е голям пропуск.

От асфалтовия път до върха остават само около 2 километра, за които трябва да се преодолее денивелация около 300 метра по почти постоянен лек наклон и почти през цялото време право напред и нагоре.

Панорама от 42°34’39.0″N 22°47’15.7″E

Малко преди върха – 42°35’06.2″N 22°46’43.6″E

Вишката на около 120 метра преди върха – 42°35’07.0″N 22°46’41.7″E

А след обследването на гледката, остава само да се изкачи и върха, където има дори поредната пейка, където да може да се направи почивка. Още 120 метра и готово

Връх Сирищнишка Рудина (1172 м.) – Рудина планина – 42°35’09.4″N 22°46’36.9″E

А като се върнете на началната точка – там ще ви очаква отново Румен – Президента. Дайте му нещо, че вечно е гладен.

Тъй като на практика пътя отиване и връщане с кола от София до началната точка отнема под 3 часа, и още 3-4 часа за прехода с много почивки, много снимане и много бавно ходене, то дори и за един есенен ден има достатъчно време преди прибиране да се посети и язовир Пчелина, който е на 20-на минути бавно каране – 42°31’38.5″N 22°52’08.7″E

И после си се прибирате у дома да готвите картите и проекта за следващия хубав преход

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: