Експлоататор или използвач

За по-незапознатите с икономическата наука тези 2 понятия се използват като синоними. В действителност обаче нямат почти нищо общо.

Експлоататор – това е биологичен род, който намирайки лимон на улицата, ще изстиска сока му до последната капка, ще настърже и използва кората на лимона, защото тя е дори по-полезна, семките ще посади, с търпение ще полива. След известно време ще има лимоново дръвче, чиито лимони ще изстиска до последната капка, ще настърже и използва кората им, семките ще посади и полива още по-търпеливо. Добрия експлоататор след известно време ще има цяла градина с лимонови дръвчета

Използвач – това е биологичен род, който ще открадне лимон, ще го нареже, ще го оближе и ще изхвърли в кофата. Когато пак му потрябва лимон, ще открадне, ще нареже, оближе и изхвърли в кофата.

Икономически закон – добрия експлоататор щом надуши използвач около градината, трябва да използва лопатата

Реклама

5 коментара to “Експлоататор или използвач”

 1. Иво Иванов Says:

  Не експлоататор, а градинар. Експлоататорът, експлоатира трудът не на свои роботи и не засадени от него гори. Експлоататорът взима повече отколкото влага, иначе няма добавена стойност за него – печалба. chitanka.info/text/4624-rur
  Вземете един лист, начертайте 10 квадрата, които да представляват производства, и към всяко има 10 работника, а всички те са всички потребители. Може ли всичко това да заработи. Ако имам фабрика и тя прави стока за 100 милиона, и съм платил заплати които да позволят на моите работници да купят 60% от моята стока, но трябва да продам всичко. Тогава ще трябва други работници да купят от моята стока, но тогава те ще купят само 20% от своята стока, и други работници ще трябва да купят 80% от тяхната продукция, а на тях!!?? И това важи при инфлация, при дефлация, при всякакъв вид пари. Да сметнеш, тази проста математическа задача, и все едно си чел Маркс, дори да си антимарксист или да не си чувал за него.

  Законът на Сей, отрича възможност за финасова и капиталистическа криза, тоест отрича криза на потреблението в какъвто и да било случай. ТОЗИ ЗАКОН Е ВЕРОЮТО НА ПСИХО-ДЯСНОТО. Закон на Сей или закон за пазара е икономически принцип на класическата икономика, носещ името на френския бизнесмен и икономист Жан-Батист Сей (1767–1832), с който се формулира макроикономическото равновесие. Според него в условията на икономика с гъвкави цени съвкупното търсене автоматически поглъща целия обем на продукцията, произведена със съществуващата технология и ресурси. Буквалната му формулировка е, че „продуктите се заплащат с продукти“ и че „пресищане на пазара може да се получи, само когато твърде много средства за производство се приложат върху един тип продукт, а не върху друг“. Според Сей рационалният бизнесмен никога не би спестявал, той незабавно би изхарчвал всички приходи, „тъй като стойността на парите е също така нетрайна“. Друга формулировка гласи, че предлагането създава свое собствено търсене, т.е. всеки производител предлага определена стока, за да спечели от нейната реализация и с тях да си купи друга необходима стока. Оттук изводът, че всяка продажба е покупка и обратно; поради това съвкупното търсене винаги е равно на съвкупното предлагане. По време на световната депресия през първата половина на 20-ти век и особено на Голямата депресия в Америка, възниква нова икономическа школа, която оспорва заключенията на Сей – кейнсианството. Дебатът между класическата икономика и кейнсианската икономика продължава и днес.Всъщтност, този закон предполага да има дефлация, а дефлацията убива инвестирането и банкирането, затова такива държави без банки с лихва, като ориентът преди, са нямали никакъв растеж. А иминно, банката с лихви и растежът на паричната маса, ражда капитализмът и растежът, растежът – капитализмът. Растежът ражда капитализмът, печалбата я дават на заем и така си осигуряват потребление, заради което расте световният дълг, който е равен на печалбата – принадената стойност – излишната – присвоената стойност – неупотребена в потребление от собственикът си. Каквото и да се прави, такъв излишък ще има, и той ще се дава на заем, което изкривява икономиката и пазарът, освен че прави банките също нестабилни и гладни за ликвидност при насищане на кредитният пазар и спад на печалбите. И 666 като белег-чип, ще сложат на човеците, за да купуват и продават, последният финансов инструмент.

 2. Иво Иванов Says:

  ВСИЧКИ РАБОТЯТ ЗА БКП! – Българска Капиталистическа Партия! Вторият стълб – капиталистическо пенсиониране, отпадна във всичка държава. Ще отпадне и тук, управленците на на теци пенсии, ще сложат правителство, ляво, и ще го накарат да национализира тези пенсии. Защото това е схема за ограбване на материалът, и когато трябва да се изплащат обещаните пари, на помощ идва национализацията, и НОИ да плаща – изплаща незаработени – не осигурени при тях пенсии. И сега са се вляли в НОИ само тези на които им предстои пенсиониране, нищо не се прави за благото на материала, а само за благото на капиталистическият октопод.

 3. Peshko Says:

  За съжаление съдбата на лимона си остава една и съща, независимо на кой тип е попаднал. Затова лимоните не правят разлика.

  • Dimitar Says:

   Съдбата на отделния лимон – да, но спрямо възпроизводството на рода „лимон“, ситуацията коренно се променя.

   • Костадин Says:

    Колега, той ти гледа рода „лимон“. Всеки си е хванал собствения *** и тича напред, мислейки си, че ще стигне далеч. Има и такива, които успяват. Но съвсем не са толкова много.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: