Кисело мляко в безопасна опаковка

Настоящата статия няма за цел да направи антиреклама на никой, а само да поощри фирми, които продават кисело мляко в опаковки, които са предназначени за храна и се смята, че не отделят вредни за човек или друго животно вещества.

Как да се познае опасната опаковка и съответно безопасната?

Всички производители са задължени да отбележат на опаковката на кофичката с мляко от какво е направена тя (ако липсва маркировка, хранителния продукт трябва да се избягва). Най-често маркировката се прави на дъното на кофичката.

Безопасната опаковка за кисело мляко е с кодировка „5“ в триъгълниче и/или „PP“ (полипропилен). Този вид пластмаса се използва за чаши, домакински съдове, други опаковки за хранителни продукти.

А кои кофички за кисело мляко трябва да се избягват?

Много често за съжаление в магазините се среща кисело мляко и други хранителни продукти продавани в опаковка с маркировка „6“ и/или „PS“ (полистирен). Смята се, че полистирена може да отделя канцерогенни вещества (причиняващи рак), като може да влияе на хормоналния баланс и да влошава репродуктивните способности.

В пространството има поне 2 хипотези защо някои производители на кисело мляко го продават в кофичка от полистирен – едната е, че това се прави, защото себестойността на кофичката ще е малко по-ниска, а другата, която може да се смята и за конспиративна теория – защото някой иска да трови умишлено населението – незабележим геноцид чрез системен подход

Друг начин да се познае кофичката „шестак“ от потенциално опасния полистирен е, че на стискане усещането е за направа от некачествена пластмаса, която всеки момент може да се спука. Неприятното е, че да се купи по-скъпо кисело мляко изобщо не е гаранция, че кофичката, в която се продава не е от смятаната за неподходяща за храна пластмаса.

Но смисълът на тази статия все пак е да се поощрят с безплатна реклама някои марки кисело мляко, които ние открихме да се продават в кофички с пластмаса от полипропилен „PP“. Ако някоя фирма междувременно е започнала да си продава киселото мляко в безопасната кофичка с кодировка „5“ PP, също ще бъде добавена:

Краве кисело мляко – производител „Меггле България“ ЕООД – може да се намери във веригата магазини „Кауфланд“ (в последно време се намира в кофичка с маркировка „6“ и от друг производител)

Meggle

А така изглежда маркировката на дъното на кофичката, която трябва да се търси – номер 5 в тригълник и PP

PP

Harmonica – производител Мегал 2001 ООД – може да се намери в почти всички магазини за хранителни стоки

Harmonica

Краве кисело мляко Лактима Балкан – производител Лактима ЕАД – може да се намери в почти всички магазини за хранителни стоки

Balkan36

Йогурт тип цедено Лактима Балкан – производител Лактима ЕАД – може да се намери в почти всички магазини за хранителни стоки

Balkanc

Активиа натурална – производител Данон България – може да се намери в почти всички магазини за хранителни стоки

Activia

Опицвет – производител Опицвет Милк АД – може да се намери във верига магазини „Пикадили“

DSC_0037

Уважаеми любители на киселото мляко, ние не казваме, че всички, които си купуват мляко в кофичка от полистирен задължително могат да се разболеят, или, че тези, които продават кисело мляко в опаковка от полистирен искат да увредят здравето на населението (ами че ако това население вземе да измре, кой ще купува после кисело мляко), но във всеки случай, който се храни с мляко в безопасна кофичка (не твърдим и, че другата е опасна дори), едва ли ще сгреши, а тези, които започнат да лобират за забрана на продажбата на хранителни продукти в опасни опаковки на територията на страната (може би и на на ниво ЕС), също.

Реклама

7 коментара to “Кисело мляко в безопасна опаковка”

 1. miro Says:

  фирми, произвеждащи кисело мляко, са санкционирани от Комисията за защита на конкуренцията заради неподходящи опаковки

  Прочети още на: https://www.dnes.bg/bulgaria/2018/03/20/kofichki-ot-polipropilen-globi-za-5-firmi-za-kiselo-mliako.371254

  Глобите са наложени тъй като компаниите продавали млякото в кофички от полипропилен, вместо от полистирен, както изисква държавният стандарт.

  Наложените санкции са между 75 и 16 хиляди лева, съобщи Bulgaria ON AIR.
  Според млекопроизводителите полипропиленовите кофички не променят вкуса на киселото мляко, нито пък се убива живата бактерия. Основният аргумент на фирмите бе, че този тип кофички са по-евтини.

  По стандарт млякото трябва да се продава в стъклени, керамични или в опаковки от полистирен.По публикацията работи: Златко Желев

  Сега да видим кой лъже

  • Alexander Todorov Network Says:

   Опаковките от полипропилен са по-скъпите, затова масово се ползват полистиреновите. Явно авторът се е объркал. А относно стандартите за БДС – да пише, че трябва да се продава в полистирен, това е пълен абсурд

 2. Ivan Says:

  Леле колко глупости говорите, себестойността на ПС кофичката е по-голяма и не знайно защо само в България се ползват ПС вместо ПП. Едната причина, е че издържа на по-висока температура /млякото се слага 80 градуса, говоря за млякото, не йогурта/,после се изстудява в хладилника, а ПС е по-устойчив на това нещо. ПП е по-мек. Изследванията, които се правят, доказват, че е напълно безвреден, ама напълно- когато се ползва за еднократна употреба, не да си миете кофичките и да си ги пълните после с храна- тогава незнам… това от мен

 3. Eli Toneva Says:

  Интересно, киселото мляко 3.6% Бор Чвор е в PP-5, a 2% – PS-6 опаковка. Излиза, че не е важна само марката, а всеки отделен продукт.

  • Костадин Says:

   Благодаря ви, Ели! Ще го проверя това, защото вкъщи най-много Бор-Чвор ядат и отдавна се ядосвам на опаковката с „6“ в триъгълник.
   Между другото – киселото мляко Алфатар също е с 5-ца. Отлично е! Само, че е малко по-скъпо.
   http://alfatar-milk.com/

 4. Stanislav Popkostadinov Says:

  Наскоро открих, че Опицвет също са в безопасна опаковка (PP-5) 🙂


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: