За слуховете около банките

Настоящото е в полза на гражданите и за всяване на паника сред вредителите

В края на тази работна седмица (подобни неща точно към петък се правят по стратегически причини) беше нападната една от най-големите банки с разпращане на електронни съобщения, че ще фалира, информацията идвала от вътрешни човеци (включително от работещи в други банки) или нещо подобно, а и с напълно анонимни съобщения тип телефонен измамник.

И така петък се получи деня на голямото теглене – нападнатата банка изплати на паникьосани вложители 800 милиона лева за 1 ден. Но това да беше само, заради създадената паника от вредители тип „телефонни измамници“ цялата работа на банката беше възпрепятствана, от което загуби и бизнес, граждани се изнервяха по опашки, чакайки да си свършат някаква работа (много по-различна от теглене на пари, че банката щяла да фалира и утре ще е късно).

Да кажем, че това е постигнат успех за вредителите на пръв поглед – имаме емпирични доказателства, че с не много големи ресурси, телефонни измамници и създаващи опашки пред банка безработни на хонорар, могат да блокират нормалната работа на много голяма банка за цял ден. А арестувани за вредителството все още няма.

Странични ефекти от вредителството

Случая от края на седмицата не просто може да се окаже, че не е увредил банковата система, а точно обратното – оздравил я е.

На първо време – нападнатата банка демонстрира завидна възможност да плаща на всеки паникьосан и ще продължи да го прави, докато паниката не изчезне. Паникьосаните обикновено са спестители с по няколко хиляди лева, които могат да направят опашки, но не могат да застрашат системата като цяло. Големите вложители не се връзват на слуховете на телефонни измамници и не се поддават на паника.

Демонстрираната възможност да се разплаща без никакви проблеми всъщност направи така, че банката освен най-споменаваната през деня получава и безплатна реклама. Към вредителите можем само да кажем – сори, но сбъркахте банката.

Загуба на лихва за паникьосаните и ползване на депозити без плащане на лихва за банката – не е известно какъв е бил портфейла на депозитите, които са били предсрочно закрити, но при всички случаи, когато паникьосания вложител си закрие предсрочно сметката, ще загуби лихвата, която е натрупана до момента – тоест благодарение на паниката създадена сред някои вложители, банката ще си спести може би една не малка сума от ползвани депозити, върху които няма да се плаща лихва. А когато паникьосаните вземат да се осъзнаят и отново си внесат парите на депозит, ами тогава лихвите и в тази банка и още повече в която и да е друга банка, ще са много по-ниски, защото едни бяха условията за откриване на депозит преди 2-3 години примерно, съвсем други са днес или утре.

Значи да обобщим какво направиха до момента телефонните измамници:

1. доказаха, че банката, на която искаха да нанесат вреда, всъщност е в много добро състояние и изобщо не фалира
2. осигуриха за банката и то по всички възможни медии, през целия ден напълно безплатна реклама
3. спестиха на банката неизвестно към момента каква сума от лихвите, които паникьосаните няма да получат, защото са си закрили депозитите предсрочно (увредиха интереса на държавата от пропуснат данък върху лихвите)
4. не е за изпускане и това, че вероятно успяха да обединят всички политически партии около идеята, че с банковата система не може да се правят заигравки с партийни цели

Малко по-далечни сценарии

Някои говорят и то от години, че имало някакъв скрит заговор от разни тарикати, които били теглили огромни кредити в лева, и които искали да създадат паника в банковата система, верижни фалити, фалит на държавата, че после да паднел валутния борд, да се създаде хиперинфлация и така кредитите им да се обезценят.

Малко факти по въпросите – първо фалити на банки в България няма и няма и изгледи за подобно нещо в обозримо бъдеще. След това, за да падне валутния борд трябва на две гласувания мнозинство от депутатите да приемат закон. Тук има уловка – даже и да го гласуват веднъж някога такова нещо, то законът няма как да се приеме, защото тези депутати няма да имат възможност да гласуват втори път поради това, че ще бъдат във физическа несъстоятелност. Но по-важното е, че дори и тогава, на никой теглил кредити в лева, няма да му стане по-леко ако има висока инфлация, тъй като банките отпускат кредити с плаващ лихвен процент, който зависи от основния лихвен процент на БНБ (а този процент зависи от инфлацията) + надбавка, която банката сама си определя, за да не бъде застрашено съществуването й, както и печалбата й.

Значи за този, който е изтеглил кредит в лева при условията на основен лихвен процент от БНБ + надбавка от банката 6% примерно, и ако по на практика нереалистични причини инфлацията в страната скочи от настоящите 0% примерно до 300%, то лихвата на кредитополучателя ще стане автоматично най-малко 300% + надбавка от банката – значи кредитополучателя в лева (и в евро да е пак същата работа) абсолютно нищо няма да спечели.

Време е да се спрат некомпетентните спекулации, че е възможно отново някой да тегли кредити, които да се обезценят поради създадена умишлено висока инфлация.

Ами тогава остава неясно по какви причини и на кого му е притрябвало да дразни хората и да блокира банки.

Дали е психопат с умствена изостаналост? Възможно е

Може би прави демонстрация на някоя женска каква паника може да предизвика в държавата? И това е възможно

А дали не е това поредната предизборна шашма, че вместо партиите да вземат да си покажат плановете за развитие на страната (значи гласоподавателя да може да избира идеи), всички да говорят за отвличащи вниманието теми и отново парламента да се напълни с някакви изпаднали паразити?

А възможно ли е и да става дума за война между банки? Може би трябва да се провери дали в скоро време няма да има някакво конкурсче, за което да трябва голямо количество капитал, и някоя от банките да пуска слухове, че да намали кеша при конкурента и да го дръпне при себе си?

Във всеки случай за вредителство законодателството в България не е особено строго (максималното наказание е 15 години с пълна издръжка от държавата), само че това не може да успокои вредителите, тъй като щом нападнеш банка по подобен начин, би трябвало ясно да си даваш сметка, че надали някои от разстроените инвеститори или вложители в банката просто ще разчитат на традиционното законодателство и правосъдие…

Или както се вика – днес нападаш банка, утре те закриват в парка (ако си роден с късмет)

Реклама
Публикувано в Анализ. Етикети: . 2 коментара »

2 коментара to “За слуховете около банките”

  1. Dzhuneyt Says:

    Интересни разсъждения, но можете ли да разясните как и защо депутатите ще изпаднат в несъстоятелност според следното изречение: „Тук има уловка – даже и да го гласуват веднъж някога такова нещо, то законът няма как да се приеме, защото тези депутати няма да имат възможност да гласуват втори път поради това, че ще бъдат във физическа несъстоятелност.“.

    Може би в отделна статия ако е дълго за обяснение в коментар… Благодаря!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: