Да приватизираме задължителните частни пенсионни фондове

Преди всичко искаме да благодарим на Хосе Пинера – блестиящия икономист, иноватор, биткаджия за интересите на човека.

Жозе, благодарим ти най-сърдечно за вдъхновението

През много далечната 1980-та година в Чили се провежда иновативна пенсионна реформа, която започва да действа от 1 май 1981 г. Реформа проведена под гениалната идеологическа постановка на Хосе Пинера и реализирана от демократичния диктатор и негов верен работодател Аугусто Пиночет.

PDO

Пинера дава възможност на работника да се осигурява за пенсия вместо в държавния пенсионен фонд в частни пенсионни фондове. Всъщност тази възможност е дадена на тези, които до момента на революцията са имали някакъв трудов стаж. Тъй като новата система е много хубава, почти цялото население доброволно се присъединява към нея, не трябва да има никакво съмнение, че всички са се присъединили доброволно (все пак военна диктатура). Онези, които до момента на революцията не са работили, те няма какво да избират толкова – за тях направо новата система на частните фондове. Демократичния диктатор Аугусто Пиночет е взел решението, да не вземат младите и зелените да се объркат кое е хубавото. Обаче тази нова система на частните фондове е предвидена само за цивилното население – работниците. Полицаите и военните остават в държавната пенсионна система искат или не искат. Защо? Ами защото не работят. За тях лоша държавна пенсия, а за работниците хубава пенсия от частен пенсионен фонд.

Pinera Map

На тази карта в своя сайт Хосе Пинера е обозначил в червеничко държавите, където е въведена в известна степен революционната му идея. В зеленко е обозначил държавите, където се говори за неговата революция. Както може добре да се види на картата с превзетата територия, България е в червенко. В жълтичко пък е Чили – страната на голямата революция.

Пинера и неговия демократичен диктатор Пиночет направиха първата крачка – взеха парите от лошата държава и ги дадоха на добрите частни фондове. Впечатлени сме от изключителните резултати и ефективност на схемата, а в България още повече. Все пак когато има 1 монополист, лош монопол е това. Когато са няколко монополиста, имаш възможност да избираш… Но тази схема е вече доста стара, може би добра за времето си, но всяко нещо остарява. Затова, да подобрим и надминем учителя си, в който вярваме безпрекословно и му се кланяме от сутрин до вечер, всеки ден, без да пропускаме дори и в неделя.

Време е за новата революция – да приватизираме частните пенсионни фондове

Privatizzazione, Privatizzazione, ole, ole, ole

Liberating Workers – The World Pension Revolution 2

Както всички знаем, като е една държава, не може навсякъде да огрее. Ако разпределим задълженията й на няколко парчета – да ги наречем образно „частни пенсионни фондове“, безспорно би трябвало да се постигне по-добри резултати, няма какво да го спорим това. Обаче не е достатъчно. В България (можем да я видим в червенко на картата по-горе) понастоящем 5% от доходите на родените след 1959 г. се дават на частни фирми, които да се грижат за тях. За да полагат добри грижи тези частни фирми за чуждите пари, трябва да се грижи държавата. Ама ние не че не сме абсолютно сигурни колко почтени са онези, които управляват частните пенсионни фондове, просто нямаме доверие на държавата, че ще ги контролира както трябва. Затова да приватизираме модела още малко.

Революция първа:
Считано от 1 май 2013 г. (32 години след революцията на Пинера в Чили) родените след 1959 г. да могат в България да изберат какво да се прави с натрупаните по личните им сметки в универсални пенсионни фондове средства. Днес да се разпореждат с парите си, те са частна собственост и хората трябва да могат да се разпореждат със собствеността си. Тук и сега, не след 40 години. 2 опции:
– отказват се от натрупаните средства в полза на държавния пенсионен фонд управляван от НОИ, като за компенсация ще си възстановят правата за пълна държавна пенсия (това право понастоящем им е отнето незаконно от държавата)
– в случай, че някой е доволен от резултатите, които е постигнал частния му универсален пенсионен фонд, нека си вземе парите от фонда, като това ще означава, че приема да загуби за постоянно пропорционално права за част от държавната си пенсия за времето от 1 януари 2002 г. до 1 май 2013 г.
В случай, че избере второто, работникът сам ще вземе решение какво да прави с парите си. Пинера и неговите най-верни последователи не можем да не признаем, че никой не може да се грижи по-добре за парите на който и да е било, от него самия.

Революция втора:
Считано от 1 май 2013 г. (32 години след революцията на Пинера в Чили) в България да се премахне вноската в полза на частен пенсионен фонд, и да се въведе нова осигурителна вноска „допълнителна частна пенсия“ от 10%. Тя ще се разпределя поравно между работника и неговия работодател. Тези 10% няма да подлежат на данъчно облагане при работника и ще се признават за разход на работодателя. Парите няма да се регулира от държавата къде ще отиват, а ще се изплащат директно на работника заедно със заплатата му. Каквото иска да ги прави. Ще може да ги вложи в доброволен частен пенсионен фонд, или в банка, или да си купи злато, или да си купи хляб, който да излъска и продаде, а след това с парите да си купи 2 хляба, които да излъска и продаде, а с парите да си купи 4 хляба, които да излъска и продаде и така до създаването на могъща империя.

Да не си говорим празни приказки, как ще изглежда втората революция от счетоводна гледна точка:
1. какво е положението днес ако работника, който е роден след 1959 г. има доход 1000 лева
За работника:
– брутна заплата – 1000 лева
– осигуровка за държавна пенсия 5,7% = 57 лева
– осигуровка за частен фонд 2,2% = 22 лева
– осигуровка за здраве 3,2% = 32 лева
– осигуровка за майчинство и общо заболяване 1,4% = 14 лева
– осигуровка за безработица 0.4% = 4 лева
Общо осигуровки за сметка на работника 12,9% = 129 лева
Облагаем доход = 871 лева
Данък върху дохода = 87.10 лева
Сума за получаване = 783.90 лева или 78,39% от заплатата, другото са данъци
За работодателя:
– брутна заплата – 1000 лева
– осигуровка за държавна пенсия 7,1% = 71 лева
– осигуровка за частен фонд 2,8% = 28 лева
– осигуровка за здраве 4,8% = 48 лева
– осигуровка за майчинство и общо заболяване 2,1% = 21 лева
– осигуровка за безработица 0,6% = 6 лева
– осигуровка за трудова злополука 0,4% = 4 лева
Общо разходи за сметка на работодателя = 1178 лева
Спестени от данъци 14,5% от направените разходи = 170,81 лева
Резултат за работодателя = 1007,19 лева нетен разход за работното място

2. какво ще е положението от 1 май 2013 г.
при приемането на революционния план за приватизация и въвеждане на осигуровка за истинска частна пенсия на работниците
За работника:
– брутна заплата – 1000 лева
– осигуровка за държавна пенсия 5,7% = 57 лева
осигуровка за допълнителна частна пенсия 5% = 50 лева (които няма да подлежат на данъчно облагане, и ще останат в работника да ги управлява както намери за добре)
– осигуровка за здраве 3,2% = 32 лева
– осигуровка за майчинство и общо заболяване 1,4% = 14 лева
– осигуровка за безработица 0.4% = 4 лева
Общо осигуровки за сметка на работника 15,7% = 157 лева
Облагаем доход = 843 лева
Данък върху дохода = 84,30 лева
Общо осигуровки, които ще постъпят по сметките на солидарните осигурителни фондове за сметка на работника 10,7% = 107 лева
Сума за получаване = 1000 лева – 107 лева солидарни осигуровки – 84,30 данък + 50 лева от работодателя за допълнителна частна пенсия = 858,70 лева или 85,87% от заплатата
За работодателя:
– брутна заплата – 1000 лева
– осигуровка за държавна пенсия 7,1% = 71 лева
осигуровка за допълнителна частна пенсия 5% = 50 лева (които ще се дадат на работника да ги управлява както намери за добре)
– осигуровка за здраве 4,8% = 48 лева
– осигуровка за майчинство и общо заболяване 2,1% = 21 лева
– осигуровка за безработица 0,6% = 6 лева
– осигуровка за трудова злополука 0,4% = 4 лева
Общо разходи за сметка на работодателя = 1200 лева
Спестени от данъци 14,5% от направените разходи = 174 лева
Резултат за работодателя = 1026 лева нетен разход за работното място

Какво става ясно от тези разчети?
Работника ще разполага със 9,5% повече пари днес, истински пари, не обещания за някой ден нещо да получи от някъде, които сам да реши в какво да инвестира, така, че да има добра допълнителна истински частна пенсия.
Това на неговия работодател ще му струва едва 1,9% повече нетен разход за работното място.

Революция трета – да въведем пазарните принципи при държавната пенсионна система
Смяна на модела държавна пенсионна система зависеща от осигурителния стаж, с модела на осигурителния принос

Ние, най-верните поклонници на „невидимата ръка“ искаме приватизация на частните пенсионни фондове сега и държавна пенсионна система, която да се саморегулира

Locations of visitors to this page
Tyxo.bg counter
Site Meter
Google Analytics Alternative
Clicky

Реклама

3 коментара to “Да приватизираме задължителните частни пенсионни фондове”

  1. 2 работиш – 1 получаваш, да си по-среден от средното и други подобни | Alexander Todorov Network Says:

    […] Защо да не се национализира втория стълб? По-правилния въпрос е защо да не се приватизира втория стълб? Парите на хората да си отидат при хората. Те да решат дали щетите, които са им нанесени от финансовите пирамиди наричани “универсални пенсионни фондове” да останат за тяхна сметка и да си приберат това, което е останало от парите им, или да дадат остатъците на НОИ и да си възстановят пълните права за държавна пенсия. Приватизация му е майката. Власт на хората […]

  2. 50 лева за всяко дете? | Alexander Todorov Network Says:

    […] 1. прекратява се дейността на финансовите пирамиди в пенсионната система, наричани универсални и професионални частни пенсионни фондове – ефектът ще бъде равен на не по-малко от 800 милиона лева по-малък дефицит на държавния бюджет, точно колкото да се финансират помощите за децата. Все пак кое е по-важно – децата или кльопачката на 10-на фирмички и онези, които стоят зад тях? Приватизация му е майката – каквото си е частно, да с… […]


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: