Хайде да намалим цената на тока

През последните няколко дни се появи в общественото пространство информация, че един от трите бесно конкуриращи се електроенергопревозвачи пусна идеята си, че цената на тока трябва да се повиши с може би 10-на проценти. Не е страшно нали?

Какви са мотивите?
1. Чуждестранните инвеститори искали да правят нови инвестиции в инфраструктура и
2. Имало натрупана инфлация
Да почнем от самото начало. Как се получава така, че държавата е разделена на 3 зони, в които е сложен по 1 монополист (чуждестранен инвеститор).
Дали е корупция било? Или е било по идеологически причини?
Да си го кажем по сектантски – „щом е държавно задължително не е ефективно, ако е частно ще има по-добра ефективност, дайте да приватизираме, да има конкуренция“
И така разни големи мислители, или корумпирани държавни предатели разделят България на 3 части: Западна, централна и източна.
Слагат по 1 монополист да отговаря за тях и да се конкурира бесно (в името на свободния пазар) със себе си.
Хвалят се скромно, че са привлекли големи чуждестранни инвеститори и голямо добро са направили на България, а сега „невидимата ръка“ ще си свърши работата.
Какво почва да се случва след това?
През година или по-малко някой от тези скромни монополисти електроенергопревозвачи заявява, че цената на тока трябва да се повиши, за да се подобрява инфраструктурата и защото има инфлация.
Повишението трябва да е с примерно 10%, не е страшно, нали?
Като един от скромните монополисти електроенергопревозвачи си направи устата за повишаване на цените, то и останалите 2 се осмеляват да кажат, че има нужда от повишаване на цената на тока, защото
има инвестиционни намерения за подобряване на инфраструктура, има и инфлация. Обаче като първия монополист електроенергопревозвач каже, че иска 10% повече, то другите 2 задължително ще скромничат,
не 10%, а само 9,95% да е повишението, дори 9,90%. Няма дори двуцифрено повишение, хората изобщо няма да го усетят.
Между другото като се повишава цената на тока, това е много хубаво. Хората като имат примерно 20 лева и нито стотинка повече за ток, като им се вдигне цената на тока с 10%, значи ако пак сметката им за ток ще е 20 лева,
то ще трябва да изразходят през месеца по-малко ток. Това е много хубаво – ще станат по-ефективни. Гледате ли колко е хубаво така? Още малко повишения само трябват и хората съвсем ще намалят консумацията на ток
и ще са абсолютно ефективни при запазване на общата сума която плащат за ток. Нали е много хубаво така?
Противно на тази блестяща логика, хайде да пробваме да намалим малко цената на тока
 
Мотивацията на 3-те монополиста електроенергопревозвачи в България да искат повишаване цените на тока (като не броим огромното желание потребителите да потребяват ток 0, а да плащат колкото си плащат и сега, когато все още
потребяват) са 2 основни:
1. инвестиции в инфраструктура и
2. има натрупана инфлация
По първа точка, нека да си припомним, че тези 3 монополиста бяха наричани „чуждестранни инвеститори“. Какво трябва да е характерно за един инвеститор?
Инвестиции, нали така?
Ами тогава като искат да градят или подменят инфраструктура тези 3 монополиста електроенергопревозвачи, тогава да инвестират собствени средства.
Защото каква инвестиция е това да прибереш от данъкоплатците повече пари, които да инвестираш? Ами това държавата също може да го прави прекрасно.
За какво ни е „чуждестранен инвеститор“, който няма да инвестира, а ще иска да харчи повече пари на данъкоплатците?
Да си инвестира по-добре собствени средства в новата инфраструктура, че да има по-малко разходи след това, и дори да може да предложи след като си избие инвестицията по-ниски цени на тока за крайните потребители.
Нали това беше ефективността? Или ефективност е да вземеш повече пари от данъкоплатците, които след това да похарчиш?
Защото ако е второто, то и държавата се справя перфектно с тази задача. „Чуждестранен инвеститор“ не е нужен.
По втора точка – инфлацията. Това е много интересна тема.
Повишава се цената на тока – скача цената на всичко автоматично (да се чуди човек защо), статистиката отчита инфлация, а 3-те монополиста електроенергопревозвачи искат повишаване на цената на тока, защото имало инфлация.
И какво? ДКЕВР разрешава повишаване цената на тока – скача цената на всичко автоматично (да се чуди човек защо), статистиката отчита инфлация, а 3-те монополиста електроенергопревозвачи искат повишаване на цената на тока, защото имало инфлация.
Е хайде да пробваме обратното – сваляме цената на тока с 20% примерно („чуждестранните инвеститори“ да не се паникьосват, всичко е изчислено), цените на всичко би трябвало да се намалят или в най-лошия случай би трябвало да се запазят същите, което ще остави повече печалби във фирмите, може би ще се потребява повече ток (а нали за една частна фирма точно това би трябвало да е целта – повече да се купува от стоката й, макар и да е предложила по-ниска цена).
Статистиката няма да отчете никаква инфлация, но повече печалби за нормалните фирми значи повече пари за инвестиции, по-високи заплати, повишаване благосъстоянието на населението. Нали това би трябвало да прави „невидимата ръка“?
Хайде тогава
1. „чуждестранните инвеститори“ да инвестират собствени средства в инфраструктура, за да се намалят разходите по поддръжка и да имат дори възможност да предложат намаляване на цените за крайните потребители
2. да се намалят цените на електроенергията още сега, за да няма инфлацията, която да генерира още повече инфлация

Locations of visitors to this page
Tyxo.bg counter
Site Meter
Google Analytics Alternative
Clicky

Реклама

8 коментара to “Хайде да намалим цената на тока”

 1. Яна Георгиева Says:

  Г-н Тодоров, не е срамно да си призная, че до сега, въпреки, че получавах вашите статии, не съм ги чела… Но сега като видях заглавието се върнах и прочетох последните няколко… Във връзка с последната – за електричеството… Направо сте ударили в десятката. Та тези въпросните три ЕРД досега са увеличили цената на ел.енергията с повече от 20 пъти, защото имам една малка вила на която преди плащах по 10-на лева на месец, защото я посещаваме по 2-3 дена месечно, а за отопление имаме камина, а за готвене -газ. Ползваме само една хладилниче. След като смениха електромерите, изразходваната ел. енергия вече се оформи около 100.00 лева месечно Принудихме се да сменим всички лампи с енергоспестяващи, а някъде въобще не ги палим и т.н. но енергията която изразходваме просто не пада по надолу от 60-70 лева. Спряхме захранването към къщата от електромера и за 10 дни/когато не бяхме там/, същият беше навъртял 15 к.в.
  Не може ли вместо да дундуркаме „чуждите инвеститори“ да направим като Унгария – просто България да си вземе обратно Топлофикация, Електроснабдяване и ВиК. Може ли тези живото необходими за народа ни предприятия да са в ръцете на „Чужди инвеститори“?… Та те досега не са инвестирали нито един лев в тези мрежи, а остъргаха народа ни до кости, като вземат нашите пари и ги изпращат в своите си държави, за да повишават пенсиите или да подобряват медицинското лечение и др. такива, които при нас са голям дефицит.

 2. А.В.А. Says:

  Ха-ха, браво за тази статия – много свежо! Наистина.

 3. n123n Says:

  Абсолютно точно, и идеално логично!!! Само дето….това за съжаление не е нито логиката, нито амбициите на „инвеститорите“, управляващите, даващите разрешения и т.н.! Невероятен блог, невероятни материали в помощ, на всеки питащ за всичко!!
  П.П.
  Г-н Тодоров, моля за разрешението Ви: да ви цитирам или давам препратка към този Ви материал, в соц. мрежа?!

 4. Илия Says:

  Железна логика !!! Това не може да се коментира, истината не се коментира, както и аксиомата !!! Браво Г-н Тодоров ! Имате страхотен Блог и всичките Ви мейли ,които получавам от Вас от дълго време са АКСИОМАТИЧНИ !

 5. Съдържание на блога « Alexander Todorov Network Says:

  […] Хайде да намалим цената на тока Банкови сметки и кодове за плащане на данъци при НАП от 01.01.2013 г. Работни дни през 2013 година в България Спогодби за избягване на двойното данъчно облагане Данък върху разходите в България Да либерализираме прането Защо данъка върху “представителните разходи” трябва да стане 15% Данък върху лихвите? Хайде данъчната система да е неутрална когато трябва, и да оказва влияние където трябва Фактури – с ДДС и без ДДС, изисквания към фактурата в България Граждански договор със самоосигуряващо се лице (свободна професия) Облагане с патентен данък Работни дни през 2012 година в България Защо се подава данъчна декларация при доход от граждански договори задължително? (по дилемата на затворника) Осигуровки и други данъци на самоосигуряващо се лице (свободна професия) Регулиране на слаба капитализация Регистрация на самоосигуряващо се лице (свободна професия) Здравно осигуряване в България Индекс на Херфиндал-Хиршман (Herfindahl-Hirschman Index – HHI) и принудителните задължителни „частни пенсионни фондове“ За и против добавката за стаж Сключване на трудов договор – документи, правила, процедури Лудостта по лалетата Има ли нужда от поставяне на граници на цената на такситата? Пране на пари и “плоския данък” Защо данъка върху добавената стойност се нарича така? С колко забогатява населението в България в периода 1998-2010? Кредитната карта – кога си струва и кога не Пирамидата на Маслоу, социализъм, демокрация “Амортизация като пречка” или “Хайде разходите за Дълготрайни активи да се признават веднага” Слабите играчи и новите планове на отбора Ускоряване на ученето в екипите Човекът, технологията и музиката Анализ на част от „Посткапиталистическото общество” от Питър Дракър Казус по макроикономика за УНСС Казус по микроикономика за УНСС […]


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: