Промени в пенсионната система на Унгария през 2010-2011

Основните промени, които Унгария направи в задължителните си два стълба на пенсионната система през втората половина на 2010 г. отразяват посредственото представяне на частните пенсионни фондове, стимулиране на хората да работят по-дълго, и осигуряване на по-справедлива система за жените, които имат отговорности за отглеждане на децата.

В края на май 2010 г., след идването си на власт, новото правителство на Унгария установи, че е необходима спешна реформа на пенсионната система и внесе законопроект в Парламента, който бе одобрен през декември 2010. Новият закон променя условията на двустълбовия модел задължително пенсионно осигуряване, действащ от 1998 г. и включващ:

–       Първи стълб – държавно пенсионно осигуряване от типа – pay-as-you-go, и

–       Втори стълб – задължително осигуряване в частен пенсионен фонд

Реформата от 1998 г. е била под влияние на концепцията на Световната банка за тристълбова пенсионна система:

–       Първи стълб – държавно пенсионно осигуряване от типа – pay-as-you-go,

–       Втори стълб – задължително осигуряване в частен пенсионен фонд, и

–       Трети стълб – доброволно пенсионно осигуряване в частен фонд.

При въвеждането й през януари 1998 г., всички влизащи на пазара на труда за първи път трябвало да се осигуряват в задължителния втори стълб в частен пенсионен фонд, докато онези, които вече са участвали в старата система, са имали право на избор: да участват в задължителните частни пенсионни фондове, или изцяло да останат към държавното обществено осигуряване. (При въвеждането на тази система в България, на гражданите не се дава право на избор – всички родени след 1959 г. са насилени да участват в схемата на задължителните частни пенсионни фондове).

Осигуряващите се в задължителен частен пенсионен фонд трябвало да получават около ¼ от общата си пенсия от частен фонд, и около ¾ от общата си пенсия от държавното обществено осигуряване. Размера на осигуровката за пенсия и разпределението й е също в това съотношение.

Въпреки, че се сменят различни правителства, задължителните частни пенсионни фондове продължават да съществуват.

Необходимостта от реформа на пенсионната система от 1998 г.

Става очевидно, че пенсионната система, създадена през 1998 г. се е провалила и не може да отговори на очакванията. Въпреки, че голяма част от населението силно поддържа реформата, когато е представена за първи път (между 1999 и 2010 г., в допълнение към 25% от работната сила, които са били присъединени задължително, допълнително 50% от работната сила се присъединява доброволно), посредственото представяне на частните пенсионни фондове сваля доверието от тях.

По последни данни, публикувани през март 2011 г. става ясно, че средната възвръщаемост от вноските на осигуряващите се в частни пенсионни фондове за последните 13 години е под равнището на инфлацията (реалния съвкупен резултат в България е двуцифрена отрицателна доходност).

На национално ниво, бремето от въвеждането на системата от 1998 г. се увеличавало от година на година. Разходите били включени при изчисляването на държавния бюджет по методологията на Европейския съюз, което довело до увеличение от над 10% от БВП на държавния дълг към края на 2010 г.

Първия стълб на пенсионното осигуряване получава по-малко приходи от вноски спрямо вноските, които получават частните фондове. През 2009 г. недостига за покриване разходите на държавната пенсионна система достигат близо 1,3% от БВП. Дефицита на държавния пенсионен фонд трябвало да се покрие от общите данъци (точно както става и в България).

Без пенсионна реформа, държавния пенсионен фонд се очаквало да е недофинансиран за десетилетия напред.

Ударът върху държавния бюджет заради реформата през 1998 г.

Година

Финансиране на държавния пенсионен фонд от централния бюджет

(милиона унгарски форинта, като 1000 форинта = 6.70 лева)

% от БВП

1998

20 100

0,19%

1999

57 245

0,49%

2000

63 231

0,47%

2001

81 315

0,53%

2002

88 665

0,51%

2003

130 518

0,69%

2004

168 097

0,81%

2005

211 248

0,96%

2006

240 881

1,02%

2007

297 495

1,17%

2008

330 333

1,23%

2009

354 099

1,36%

2010

310 317

1,14%

Източник: Budget Implementation Laws, Hungarian Central Statistical Office

Цели на реформите 2010-2011

В допълнение към преодоляването на непосредствените проблеми с финансирането на държавното пенсионно осигуряване и държавния дълг, реформите са предназначени, за да се стимулира населението да работи по-дълго и да се окаже значителна подкрепа на семейния живот. Основен приоритет на правителството и държавата тъй като общия коефициент за плодовитост от 1,3 е далеч под коефициента на заместване.

Реформата е проектирана така, че да се създаде задължителна пенсионна система, която е финансово устойчива в дългосрочен период, и в която размера на пенсията на всеки ще бъде тясно обвързана с размера на осигуровките, които прави.

Мерки за справяне с непосредствените финансови въпроси

През ноември 2010 г. Парламентът отменя задължителното осигуряване в частен пенсионен фонд. Новопостъпващите на пазара на труда не са длъжни да се осигуряват в частен пенсионен фонд, а всички, които са се осигурявали в частен пенсионен фонд имат възможността да се присъединят изцяло към държавното пенсионно осигуряване.

Осигурените в частни пенсионни фондове имали месец и половина от оповестяването на реформата да вземат решение. Към крайният срок 31 януари 2011 г. само 3% от осигурените в частни пенсионни фондове декларират желанието си да останат и във втория стълб на пенсионната система. Това идва да подчертае, че почти всички осигурени във втория стълб се съмняват в сигурността на доходите си от частен пенсионен фонд на стари години и предпочитат да участват изцяло в държавното обществено осигуряване.

Всички, които се прехвърлят към държавното пенсионно осигуряване възстановяват напълно пенсионните си права, така сякаш частните пенсионни фондове никога не са съществували. Средствата останали по индивидуалните партиди на осигурените в частни фондове, се прехвърлят към държавния пенсионен фонд.

Пенсионни права за жените с висок принос към пенсионната система

С приетият закон през декември 2010 г. се променя Закон LXXXI от 1997 г., като се въвеждат мерки за подобряване ситуацията за жените. От 1 януари 2011 г. жените, които имат осигурителен стаж 40 години или повече, могат да получават пенсия за старост независимо от възрастта си (т.е. могат да се пенсионират преди пенсионната възраст). 40 годишния осигурителен стаж включва периодите за отглеждане на деца, но ефективни осигурителен стаж, в който са правени вноски трябва да е поне 32 години.

Бъдещи перспективи за пенсионната система в Унгария

Основен приоритет на Унгария е да осигури финансова стабилност на държавния бюджет в дългосрочен период, като се намалява държавния дълг и се стимулира създаването на работни места като основа за икономически растеж.

В този смисъл пенсионната система трябва да продължи да се развива. Бъдещите мерки са да не се стимулира ранното пенсиониране (с изключение на специални обстоятелства като жени, които имат 40 години стаж), увеличаване продължителността на живота и разяснителна кампания за осигурените лица, които трябва да разберат, че правото им на пенсия и обезщетения зависи от вноските, които правят в системата. Ще бъде от съществено значение осигурените лица да получават постоянно информация за пенсионните права, които са придобили към всеки един момент. Информацията, която им се предоставя трябва ясно да показва колко по-голяма пенсия биха получавали при бъдещи плащания на осигурителни вноски, както и колко биха загубили ако не се осигуряват.

Тези проблеми могат да се решат, когато Унгария въведе индивидуални акаунти за всяко лице регистрирано в държавната пенсионна система, в които ще се записват натрупаните пенсионни права. Съответната подготовка е вече в ход.

Източник:

http://www.issa.int/News-Events/News2/Changes-in-the-Hungarian-pension-system-in-2010-2011

Държавниците в Унгария ги изкараха най-върли комунисти (а в действителност Виктор Орбан е представител на така наречената „десница“ и премиер на Унгария 1998-2002 г. по времето на старта на финансовите пирамиди от „частен“ пенсионен вид) и национализатори на частна собственост, а в действителност Унгария защити националните си интереси и прекрати измамата задължителни „частни пенсионни фондове“, като даде възможност на хората да избират – държавна пенсия или такава от частен фонд.
97% от населението избраха държавната пенсия.

Това предстои и в България:

Да закрием задължителните „частни пенсионни фондове“

Locations of visitors to this page
Tyxo.bg counter
Site Meter
Google Analytics Alternative
Clicky

Реклама

12 коментара to “Промени в пенсионната система на Унгария през 2010-2011”

 1. Полша спира финансовите пирамиди в пенсионната система | Alexander Todorov Network Says:

  […] обвинявана и демонизирана в “национализация” както беше направено с Унгария през 2010 г., ще се отърве от финансовите пирамиди в пенсионната си […]

 2. Alexander Todorov Network Says:

  Title of Document: Complaint concerning new legislation in Hungary on private pension funds inadmissible
  Keywords: protection of property
  Author: HUDOC European Court of Human Rights

  Codex-online publication date: 31.01.2013 11:10:33
  Date of Original Publication: 01/30/2013
  Country: Hungary
  Summary: In its decision in the case of E.B. (No. 2) v. Hungary the European Court of Human Rights has unanimously declared the application inadmissible.
  The decision is final.

  The case concerned changes to the Hungarian pension system in 2010 via new laws and the allegation that the new legislation effectively amounted to confiscating private pension contributions for the benefit of the State.
  The Court held that there had been no interference with Ms E.B.’s property rights, including her legitimate expectation to receive a pension in the future, as she was entitled to future pension payments through the contributions she had made during the entire period of her employment either to a private pension fund or the State fund.

  http://www.codex-online.com/codex/contents.nsf/vWebAccessDocuments/4B29D2DD898597BDC2257B04003267D1?OpenDocument

  Click to access Decision+on+the+admissibility+E.B.+No.+2+v.+Hungary+.pdf

 3. Съдържание на блога « Alexander Todorov Network Says:

  […] пенсионната система от Чили, измама за цялата планета Промени в пенсионната система на Унгария през 2010-2011 Замразяване на минималния осигурителен доход и други […]

 4. Унгария няма да бъде колония « Alexander Todorov Network Says:

  […] още: Промени в пенсионната система на Унгария през 2010-2011 и Подготвят Чехия […]

 5. Как е възможно да работя повече, а да получавам по-ниска пенсия « Alexander Todorov Network Says:

  […] или под натиска на ограбените данъкоплатци), както други държави вече го направиха, на НОИ му предстои да смени дефектната система на […]

 6. 1 Says:

  Хе-хе , фалитковци. Ето докъде водят малоумията на Орбан:

  Рейтинговата агенция „Фич“ понижи оценката си за перспективите на Унгария от „стабилни“ в „негативни“, а нейната конкурентка „Стандард енд Пуърс“ планира да намали оценката си за дълга на страната, информира БГНЕС.
  „Фич“, която запази основната си оценка за Унгария на „ВВВ“, обясни в комюнике, че снижаването на оценката за перспективите отразява „силното влошаване на външния растеж и на финансовите условия, с които трябва да се справя относително малката, отворена и силно задлъжняла икономика на Унгария“.

  В комюникето се изтъква, че освен това няколко мерки в бюджетната политика и планирането, с цел да се позволи изплащането на ипотечните заеми във валута при лихви, по-ниски от тези на пазара, са подронили доверието на чуждите инвеститори, върху които се основават перспективите за средносрочен растеж“.

  Унгарската валута форинт тази седмица се оказа под натиск и падна до най-ниското си равнище за последните две години и половина спрямо еврото, след като новата продажба на облигации не срещна очакваното търсене, тъй като според инвеститорите те са прекалено рискови.

  Успоредно с това „Стандард енд Пуърс“ предупреди, че поставя дългосрочната оценка за дълга на Унгария – сега тя е „ВВВ“ – както и краткосрочната оценка за дълга (А-3) под негативно наблюдение, което е индикация, че възнамерява да я снижи. Агенцията обясни решението си с растящата несигурност, свързана с политическата ситуация и реформите в страната.

  • Alexander Todorov Network Says:

   Дали е случайно, че въз основа рейтинговите оценки, на принудителните „частни фондове“ се казва къде могат да инвестират? Дали има някаква случайна връзка между рейтинговите агенции и собствениците на финансовите пирамиди? Дали тези собственици не са особено разстроени, че им се спря кльопаницата в Унгария? Фактите са налице – Орбан даде възможност на хората да възстановят правата си за държавна пенсия, или да се откажат от тях и да получават остатъците от неизточените средства по „личната“ им сметка. Защо тия унгарци са толкова глупави, че почти на 100% всички се отказаха от супердоходността на частните фондове, от „личните“ си сметки? Не Орбан прекрати дейността на пирамидите. Хората казаха измамниците да си ходят от страната.

 7. Пенсионна система – нов модел на осигурителния принос « Alexander Todorov Network Says:

  […] би им донесло сигурен доход на старини – Changes in the Hungarian pension system in 2010-2011). Подобно отказване от част от държавната пенсия или […]

 8. Както е по план – провалът на пенсионната схема в Чили « Alexander Todorov Network Says:

  […] проблеми, че със сигурност ще се хванат – например в Източна Европа, и България […]

 9. бопа Says:

  Много интересна статия.
  Демократичните общества предполагат свобода и право всеки да решава къде и какво да учи, работи, купува, спестява, но най-важното е правото на свободен и ИНФОРМИРАН избор. Проблема, е че липсва информация и прозрачност в системата от една страна, а от друга страна „финансовата култура“ на населението на нашата географска дължина.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: