Замразяване на минималния осигурителен доход и други реформи

Какво е минимален осигурителен доход и защо съществува?

На първо време трябва ясно да се разграничи МОД от минималната работна заплата (МРЗ). Докато МРЗ е регулатор, на теория защитаващ интересите на работниците, да не ги експлоатират твърде евтино, то МОД е регулатор, който да защитава интересите на бюджета, да не би работниците да получават повече, а да се осигуряват на минималната работна заплата. И така държавата и представители на работодателите се събират и разбират на какви минимални доходи ще плащат данъци за пенсии, за здраве и т.н.

Значи МРЗ защитава работника от евтина експлоатация, а МОД защитава интересите на държавния бюджет, да не би работник и работодател да са постигнали съглашателство да крият доходите, които работника получава, за да плащат по-ниски данъци за пенсии, за здраве и др.

Минималния осигурителен доход има и важно значение за най-голямата като мащаби система – пенсионната. На база средния осигурителен доход в страната се отпускат новите пенсии. Колкото по-висок е средния осигурителен доход, толкова по-големи пенсии трябва да се плащат. Фактически когато държавата повиши МОД, то и новите пенсии ще са по-високи. Всичко щеше да е прекрасно – на работещите се взима данък пенсии, за да се даде на родителите им пенсионери. И това ще е така ако пенсионната система се намира в балансирано състояние и колкото събира от осигуровки(данък) за пенсии, такава съвкупна сума се отпуска за пенсии. За пример, ако 4 работят и 1 е пенсионер, то данък пенсии е достатъчно да бъде 12,5%, за да бъде средната пенсия 50% от дохода – системата ще се финансира самостоятелно.

В случая с България обаче данък пенсии е 17,8%, средната пенсия е около 40% от дохода, като при това бюджета е с дефицит от близо 60%. Съотношението работещи/получаващи е под 1,3 към 1. Една от причините за огромния дефицит е, че 5% от данък пенсии за родените след 1959 г. потъват противоконституционно в полза на частни корпорации, посредством „универсални пенсионни фондове“. Докато за проблема с тези фондове решението е ясно – закриване, то проблемите на осигурителната система не са само те.

Друга причина за огромния дефицит в бюджета на НОИ е, че значителна част от работещите и работодателите не са склонни да плащат високите осигурителни прагове и предпочитат изобщо да не плащат нищо, или да укрият почти всичко. Е да, има инспекции по труда, данъчни, но когато работник и работодател имат общия интерес да не плащат данъци и всичко да е на сиво, точно това и ще се случи по един или друг начин.

В интерес на бюджета е да намери равнището на данъците (включително марковите данъци – осигуровки), при което всички, които работят, ще си признаят, че работят, както и ще си признаят реалните доходи. Тогава средния осигурителен доход ще бъде реален, и само тогава пенсиите ще се определят върху база, която има реално покритие. Защото в момента се случва следната грандиозна грешка:

Ако имаме поне 4 пъти повече население в работоспособна възраст спрямо пенсионерите (а то ще е така, тъй като средната продължителност на живота в България е 73 години, а пенсионната възраст ще стане 65 в близко бъдеще – период от 8 години за получаване на пенсия, като всички на възраст между 18 и 64 години са потенциално работещи, или 46 години потенциал за трудова кариера), трябва да се стимулират всички да участват в системата, всеки да плати по-малки данъци, и ще има пари за пенсии с реално покритие.

Когато данък пенсии е по-висок като ставка и се изчислява върху по-голяма база от приемливата, то от огромния потенциал работещи се губи голяма част, които не са склонни да платят данъка. За да увеличават размера на пенсията правителствата правят грубата грешка да повишават осигурителните прагове, с което изтласкват още по-голяма част от работещите да излязат в нелегалност.

Докато при балансираното състояние на системата (по модела на осигурителния принос) ще работят официално с признаване на истинските си доходи 4 човека, а ще получава пенсия 1, при данък пенсии 12,5% (благодарение на изхвърлянето на задължителните „частни пенсионни фондове“), ще се получава средна пенсия 50% от средния осигурителен доход в страната и парите за пенсии ще имат покритие.

В момента в България за пенсии се плащат много повече пари, отколкото държавата може да си позволи. Помпат се изкуствено минималните осигурителни прагове, за да се повишава събираемостта в бюджета, но по този начин се вдигат данъци. Когато се вдигат данъци намаляват хората, които са склонни да ги платят. Когато вземеш от 4 човека по 125 лева, за да платиш 1 пенсия от 500 лева, има баланс.

С вдигане на данъците да предположим, че се искат пари да се даде 1 пенсия от 600 лева, тогава от 4-та трябва да се съберат по 150 лева. Само че да предположим и, че най-бедния от 4-та работещи няма да е склонен да плати повече и ще излезе в нелегалност – ще работи, а няма да плаща никакви или почти никакви данъци. С излизането от формулата на човека с ниски данъци и средния осигурителен доход се вдига, защото се изчислява от доходите на 3-та най-богати, което може и да изглежда добре за този, който получава пенсия, но не съвсем. От 3-ма ще се съберат по 150 лева (450 общо), а държавата ще е задлъжняла към пенсионера с 600. Размера на пенсиите няма да има покритие. Системата вече не е балансирана.

При това положение, държавата трябва да направи всичко възможно да си върне обратно загубения данъкоплатец като намали данъците. Е да, и пенсиите няма да растат както на пенсионерите им се иска, но в противен случай ще получават нещо, което не е заработено, което в последствие може да струва на цялото общество много повече.

В България вместо да се вдигат ставките за минималния осигурителен доход по отрасли:

 1. Трябва да се направи точно обратното – ставките да станат такива, че всички да имат склонност да платят данъците.
 2. Незабавно да се прекрати дейността на задължителните частни пенсионни фондове вместо да пишат в проспектите си, че има инвестиционен риск за парите за пенсии, които са прибрани принудително от хората.
 3. Да се подготви системата за новите динамични условия на пазара на труда – масовия човек в работоспособна възраст ще е самоосигуряващ се, минималния размер на марковите данъци (осигуровки) за самоосигуряващите се трябва да се намали, за да бъдат всички участници в системата, и може би най-важното:
 4. Да се проведе реформа на осигурителната система по модела на осигурителния принос с изцяло нов кодекс за социално осигуряване, без лобисти в него и без възможност някой да получава нещо, което не му се полага.

Locations of visitors to this page
Tyxo.bg counter
Site Meter
Google Analytics Alternative
Clicky

Реклама

5 коментара to “Замразяване на минималния осигурителен доход и други реформи”

 1. Petrov Says:

  И най-накрая – съгласен съм, че нещо трябва да се направи. И с просто око се вижда, че пенсионната система е в колапс. Вероятно е неизбежно да се върви към утежняване на условията за пенсиониране (вдигане на възрастта за пенсиониране, вдигане на необходимия трудов стаж). Но преди това трябва да се изчисти системата от всичко, което и пречи. Например дали ефективно се управлява. Достатъчно е да се погледнат палатите, в които са настанени служителите на НОИ, за да се види, че още сме далече от оптималната ефективност. Но за това никой не говори. Погледнете годишните статистики на НОИ. Там може да видите всичко друго, но не и разходите за управление на системата. Никой не може да ме убеди, че мерките, които все вземат в тази насока са ефективни. По скоро те са с ефект на амбулантна търговия и са смешни (какъв ли е ефекта от изискването да се закупуват разни бланки и формуляри на фона на общите разходи). Да не говорим, че чиновниците там са се превърнали във феодали, които си мислят, че са недосегаеми.

 2. Petrov Says:

  Да продължа – гиманстиките с тълкуването на понятията МРЗ и МОД имат за цел да прикрият истинската цел, а именно повишаване на приходите в НОИ. Да вземем самоосигуряващите се лица. Независимо дали са на печалба, или на загуба – те плащат някакви осигуровки, които са не по-малки от измислен МОД (и то в повечето случаи е непосилно за тях). Същите разсъждения могат да се направят и за МРЗ. истината е, че отдавна никой (дори и чистачките) не получават заплати, равни на МРЗ (но са осигурявани върху нея). Тя (МРЗ) не защитава никого от нищо. Излиза, че единственият резултат от повишаването й е увеличаване на приходите в НОИ, и то за сметка на работодатели и работници.
  После, много лесно се заобикалят изискванията, въведени с МРЗ. Просто дадения работник се назначава (или се води) на намалено работно време. Да видим сега какво става, ако работодателите вече не са длъжни да внасят осигуровки на работниците си. Очевидно е, че те вече няма да имат интерес да крият заплати. даже напротив – те ще се стремят да покажат по-високи разходи за РЗ. Причината е, че тези средства им се признават за разход, с който им се намалява облагаемия доход (респективно – плашат по-малко данъци).

 3. Petrov Says:

  Евала, толкова много думи, но като четеш края, вече си забравил началото.
  Иначе автора е близо до истината, а тя е, че осигуровките трябва да се плащат само и единствено от заинтересованите лица. Питам: заинтересовани ли са работодателите да плащат осигуровки на работниците си? Естествено, че не са. Практиката го доказва. Масово работодателите осигуряват работниците си на някакви измислени минимални прагове (при значително по-високи заплати), водят работниците си на намален работен ден или в неплатена отпуска;
  заинтересована ли е държавата да плаща част от осигуровките? И каква е причината да го прави? От къде набира средства за тази цел? Отговорие на тези въпроси водят до логичния извод – тя не трябва да е ссубект в пенсионното осигуряване, защото какъв е смисъла да взема пари от работещите (под формата на данъци) и след това да ги връща обратно (под формата на осигуровки).

 4. осигуровки Says:

  Личи си че си много навътре в нещата, ако бяха и нашите управници такива…


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: