Хайде работодателите да плащат изцяло осигуровките за своите служители

Хайде работодателите да плащат изцяло осигуровките

Осигуровките да са изцяло за сметка на работодателя. Защо това е много полезно за осигурителната система? На практика работодателя има определен бюджет за дадено работно място. Дали ще плаща по-ниска заплата, като осигуровката е за негова сметка, или ще плаща по-висока заплата, но част от осигуровката е за сметка на служителя, би трябвало да е безразлично от финансова гледна точка. Опростява се обаче отчетността и счетоводството, което не е за пренебрегване. При прехода не трябва да се допуска работодателите да намаляват заплатите, а да се договори промяната да се случи безболезнено за всички.

Тъй като сегашното съотношение на вноските между служител и работодател е 40:60, промяната автоматично би означавала, че нетната заплата на служителя се увеличава, като се увеличават и разходите за работодателя. Това евентуално би предизвикало недоволство сред работодателите заради по-големите разходи, които трябва да поемат. Затова, за да се съгласят на промяната, за период от 1-2 години няма да се повишават осигурителните прагове по отделните икономически дейности.

В действителност с едновременно въвеждане на модела на осигурителния принос в България, ще се стигне до следната промяна:

Осигуровки

Стар модел на осигурителния стаж

Модел на осигурителния принос

Служител

Работодател

Работодател

за пенсия

5,7%

7,1%

12,5%

за здраве

3,2%

4,8%

8%

за ОЗМ[1]

1,4%

2,1%

3,5%

за безработица

0,4%

0,6%

1%

за ТЗПБ[2]

0%

0,4%-1,1%

0,5%

за ДЗПО[3]

2,2%

2,8%

0%

Общо осигуровки за

сметка на работодателя

17,8%-18,5%

25,5%

При заплата на служителя от 1000 лева

178 – 185 лв.

255 лв.

Спестени средства от корпоративен данък 10% и 5% данък дивиденти (14,5% реално)

25,81 лв. – 26,83 лв.

36,98 лв.

Работното място струва

855[4] лв. + 152,19 лв. до 158,17 лв. или

1007,19 лв. – 1013,17 лв.

855 лв. + 218,02 лв. или

1073,02 лв.

Както се вижда от таблицата, увеличението на разходите за работодателя са в рамките на незначителните 6,5%, като за сметка на тях реално се увеличава нетната заплата на служителите, повече приходи ще влизат във фондовете за държавното обществено осигуряване. Ще се престане със спекулата, че служителите в частния сектор са онеправдани тъй като държавните служители не плащат осигуровки. Сега и те няма да плащат.


[1] – общо заболяване и майчинство

[2] – трудова злополука и професионална болест

[3] – задължителна осигуровка в частен пенсионен фонд

[4] – при 1000 лева заплата работодателя няма да плати 10% корпоративен данък и 5% данък за дивиденти при разпределение на печалбата

Locations of visitors to this page
Tyxo.bg counter
Site Meter
Google Analytics Alternative
Clicky

Реклама

7 коментара to “Хайде работодателите да плащат изцяло осигуровките за своите служители”

 1. Valeriq Kolewa Says:

  Здравейте, имам един въпрос и моля за Вашате помощ: лице излиза в неплатен отпуск от 04 февр. до 1 март вкл., след което представя 2 болнични – единия е от 4 до 8 февр а другия от 12 до 15 февр.. Неплатения е с право на тр стаж. Какво трябва да направя, как да разнеса неплатения , колко дни ще е всащност и болничните с право на обезщетения ли са? Чакам Вашия отговор с нетърпение!

  • Alexander Todorov Network Says:

   Здравейте, през време на болничните работника има право на 70% от заплатата за сметка на работодателя през първите 3 дни от болничния и на 80% от заплатата за сметка на НОИ за следващите дни от болничния. Работник в неплатен отпуск, ако е ползвал 30 работни дни неплатен отпуск през годината обаче е с прекъснати осигурителни права и няма да има право на обезщетението.
   Процедурата в НОИ за болничните е тук: http://www.nssi.bg/forusers/procedures/241-procesbenefits

 2. Съдържание на блога « Alexander Todorov Network Says:

  […] доход от пенсия в страните от Европейския съюз Хайде работодателите да плащат изцяло осигуровките за… Какво знаем за задължителните частни пенсионни […]

 3. От къде идват дупките в бюджета на НОИ и как да се затворят « Alexander Todorov Network Says:

  […] да се прави тази глупост, решението е друго – осигуровките да са изцяло за сметка на работодателите, глобите ще са зверски за работодателя, а работника ще […]

 4. tutankhamon661 Says:

  Крайно време е.
  Той бизнесмен ли е или лукова глава?

 5. Kaloyan Says:

  В Швеция услугите са на много високо ниво – включително здравеопазване, образование и т.н., тоест дали ще ги плаща работника или държавата е все тая.

  В България е обратното – именно поради лошото качество на горепосочените услуги, трябва да има избор на услугата и повече конкуренция. В тази връзка работника да си плаща осигуровките, но да избира къде да ги плаща (виж Холандия), така всички ще си плащат в най-добрия фонд, и всички други ще имат интерес да подобряват услугите си и да привличат повече осигурители.

  • Alexander Todorov Network Says:

   Къде отива осигуровката е отделен въпрос, в частния случай за статията е важното кой ще я плаща осигуровката – това да бъде работодателя. А цената на услугата в Швеция е 54-61% данък общ доход, освен осигуровките на работодателя, ДДС 25% и т.н.
   PS: В друга тема ще има математическо доказателство, че що се отнася до социалното осигуряване – частен фонд вместо държавен такъв никога не може да доведе до подобрение по Парето – тоест държавното обществено осигуряване е оптимално по Парето и частен фонд задължително ще увреди осигурителната система без да има каквато и да е сигурност за бъдещи ползи.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: