Кой се страхува от знака „Х“ и синия химикал

От сега нататък на избори в България, в бюлетината, която ще се пуска, срещу партията или кандидата, на който симпатизира гласоподавателят, задължително трябва да стои знакът „Х“, написан със син химикал (което на повечето нормални хора няма да им направи впечатление, тъй като те и без друго винаги гласуват със син химикал и знак „Х“).

По принцип може да се спори дали да е „Х“ или „V“ или „Да“, дали химикалът да е син или червен и други подобни. Преди е постигано консенсусното всеки да гласува както намира за добре, разбира се с най-добри намерения – в името на демокрацията?

Само че не е ли по-добре веднъж завинаги да стане ясно с какъв знак ще се гласува от всички и всички да спазват правилата, които са разписани в закона?

Всички ще гласуват с „Х“ със син химикал? Така е прието в закона. Правилото ще важи за всички и всички са при равни условия. Не би трябвало никой от кандидатите да има никой нещо против като се замисли човек.

Обаче се оказва, че има. Едни и същи правила за всички, но защо ще има такива, които са против?

Разбира се може да става дума за спиране на схема за купуване на изборите? Една от многото:

Говори се, че има хора, които за 50-100 лева са готови да си продадат гласа. Те хубаво ще си го продадат гласа, обаче купувачът как ще е сигурен, че съответния гласоподавател си е продал гласа? Ако няма ограничението да се гласува само с „Х“ и то със син химикал, така наречения държач на гласове може да се уговори с гласопродажниците, че за да е сигурен, че те са си продали гласа за партията, която трябва, когато нормалните хора гласуват с „Х“ и син химикал, то гласопродажниците ще ползват друг знак и друг цвят химикал, че да се откроят и да е ясна бройката на продажниците. Освен това многото опции да се гласува с различен знак и цвят на химикала дава възможност и да се прави поименна проверка на кой как е гласувал – например Иван Иванов Иванов, ЕГН 8001016060, трябва да има пусната бюлетина със знак „Да“ с тъмночервен химикал, в противен случай няма да си получи парите. Петър Петров Петров с ЕГН 8001026060, трябва да има пусната бюлетина със знак „ОК“ със светлозелен химикал, в противен случай няма да си получи парите. Димитър Димитров Димитров с ЕГН 8001036060 трябва да има пусната бюлетина със знака „Yes“ с оранжев химикал, в противен случай няма да си получи подкупа, и още хиляди други комбинации за държане под отчет.

Ето тази опция за първи път отпада. Какви ли не благородни каузи сега ще се изтъкват, да се попречи на голямата несправедливост – да не можеш да си купуваш гласове лесно.

Конституционен съд ще се сезира може би? Защото гласуването с „Х“ само със син химикал вероятно е противоконституционно, тъй като пречи на купуването на гласове? Дали независимия конституционен съд би отсъдил, че „Х“ противоречи на конституцията? Май в конституцията няма зададени подобни разписания, но нали и на конституционните съдии трябва да им се намира работа, да не вземат да пуснат паяжина.

Locations of visitors to this page
Tyxo.bg counter
Site Meter
Google Analytics Alternative
Clicky

Реклама
Публикувано в Анализ. 3 коментара »

3 коментара to “Кой се страхува от знака „Х“ и синия химикал”

  1. Съдържание на блога « Alexander Todorov Network Says:

    […] на третата българска държава Електронното гласуване Кой се страхува от знака “Х” и синия химикал Как да се елиминира корупцията до край Нов химн на […]

  2. Боби Says:

    Отново без коментар. Сашо е кратък, но точно в целта. Дано Конституционният съд не влезе за пореден път, твърде много в ролята си на защитник на човешките права и Конституцията и остави това нужно правило.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: