Има ли нужда от поставяне на граници на цената на такситата?

Отговорът, както и на всеки друг въпрос има две опции – „да“ или „не“. Привържениците на „не“, официално ще кажат, че това може да се разглежда като нарушаване принципите на свободния пазар. „От къде на къде държавата ще се бърка в пазара на таксиметровите услуги?“. „Ако държавата почне да се бърка и при определянето на цената на баничката, какво ще стане?“.

И при таксиметровите услуги и при баничките, в един свободен пазар, всеки търговец прави единица разходи, за да предложи на пазара някаква продукция. Тъй като пазарът е напълно свободен, значи и всеки търговец би трябвало да има различни разходи, за представянето на дадена продукция. Ако всеки два търговеца с различни разходи за производството на един продукт или услуга, искат да имат еднаква номинална печалба, то трябва да продават един и същ продукт или услуга на различни цени. При нормалния пазар, клиента щом ще купува един и същ продукт от различни търговци, то съвсем логично би трябвало да избере по-ниската цена. А по-неефективния търговец да излезе от пазара. Неефективността се наказва от клиента. Търговеца, който прави твърде много разходи, не е нужен на пазара. Затова е свободен пазар и държавата не трябва да се бърка на този пазар. Клиентите сами ще изхвърлят търговците с големите цени.

Това ще го кажат привържениците на „не“.

Има ли нужда от поставяне на граници на цената на такситата?

Само че ако едните казват „не“, то другите ще казват „да“. Какви са доводите на онези, които ще кажат „да“ на този въпрос?

Първо защо се появи идеята държавата да задължи общините да определят таван на цените? Темата стана много актуална, когато в медиите стана известно, че клиент бил возен от такси за 45 лева на километър. „Да“ на тавана на таксиметровите услуги всъщност е, за да се реализират принципите на свободния пазар. Какво казва свободния пазар? Този, който ще продава една и съща услуга и с печалба като конкуренцията, ако продава по-скъпо, значи е принуден от това, че има по-големи разходи. Може би реалната цена на километър с такси(с включена добра печалба) е 1 – 1,50 лева. За справка такситата в София возят на 60-80 стотинки километъра за дневна и нощна тарифа.

А някой вози на 45 лева. Това ще трябва да е изключително неефективен търговец или монополист, и като такъв, в първия случай клиента, а във втория държавата трябва да се погрижи този търговец да не бъде повече на пазара:

 1. Търговецът е страшно неефективен, има огромни разходи и е принуден да вози на 45 лева километъра, за да поддържа бизнеса. Ако средното такси прави средно 22,50 лева оборот на ден, което декларират от бранша, то този оборот е реализиран за  2 дни работа и 45 / 0,60(стотинки на км.) 75 изминати километра. Като средното такси трябва да измине 75 километра, да, разходи за бензин, амортизация на части, 2 работни дни изгубени и т.н. Търговецът, който вози за 45 лева километъра ще си направи оборота за 1 километър. За този един километър, бензина ще струва стотинки, и ако се движи със скорост 50км в час ще му отнеме 72 секунди работно време. Много ефективно всъщност работи този търговец, но само в моментите, когато клиент се е хванал на въдицата, а в останалото време до 2-та работни дни чака. При толкова ефективен търговец, да се оставя 2 работни дни без 72 секунди да бездейства, направо е грехота за пазарната икономика.
 2. Всъщност как при предлагането на една и съща услуга може един търговец да си позволи да я предлага за 0,60 лв., а друг за 45 лева? Един и същ продукт, в една и съща опаковка. Щом някой може да си позволи да предлага продукция с толкова голяма разлика, значи трябва да има огромно влияние на пазара, може би чудовищен монопол. И при това положение съвсем нормално е държавата да защити клиента и да се намеси елегантно като задължи общините да сложат таван за търговците на таксиметрови услуги. В диалог с бизнеса да се сложи таван за цената на услугата, която ще гарантира и добра печалба за търговеца, но не и космическа такава. При положение, че търговците на таксиметрови услуги возят на 0,60 лева километъра в София, а тавана на цената е примерно 1,60 лева, то не може да се говори, че бизнеса е ощетен с нещо, единствено търговеца, който вози на 45 лева километъра ще трябва да си смъкне цената. Той разбира се ще е много недоволен. Друго си е да работиш от 2 работни дни, само 72 секунди, а през цялото останало време нищо да не правиш, нали? Обаче пазарната икономика не може да понася подобно поведение и благодарение защитата на държавата успява да се справи с търговеца, който определено дразни пазара.
 3. Но има и нещо друго, както стана ясно търговеца, който вози за 45 лева километъра не е неефективен, а супер ефективен, който бездейства обаче, от което пазара губи. Освен това дали е монополист, ако се погледне пазарния му дял, най-вероятно ще се стигне до заключението, че въобще не е и монополист. Тогава какво представлява неговата услуга? Чисто и просто измама. Ако погледнем профила на клиентите на таксита, това са хора, които много бързат за някъде или обичат да се возят с шофьор. Когато някой бърза за някъде традиционно не гледа каква е цената, защото при стандартна услуга, би трябвало и цената да е стандартна. Това са очакванията на клиента, които изглеждат справедливи. Но при цена 45 лева, когато стандартната е 60 стотинки, за един и същ продукт, явно става дума за подвеждане и реално измама. Според Закона за задълженията и договорите „измамата е основание за унищожаване на договора, когато едната страна е била подведена… чрез умишлено въвеждане в заблуждение“. Услугата изглежда еднаква, на пазара действат стандартни цени и очакванията на клиента, който бърза, са да получи стандартната услуга на стандартната цена. Ако търговецът на таксиметровата услуга беше предложил жълт „Ролс-Ройс“, тогава и на клиента щеше да му щракне, че услугата е различна и цената сигурно ще е различна. Но в случая, търговеца се прикрива зад фасадата на обикновено такси и разстрелва клиента с цената – типичен случай на измама.

Законът казва и друго: „Унищожаем е договорът сключен при крайна нужда и явно неизгодни условия“ – Ако клиентът знаеше, че цената на услугата е 45 лева километъра, едва ли би се качил, освен ако не се налага спешно някой да бъде откаран в болница(което е ситуация на крайна нужда), а че условията са явно неизгодни е видно от всякъде и трябва да се стига до съд според закона.

За да спести държавата удоволствието на клиента и търговеца да се съдят за подобен договор, избира по-рационалното решение – таван на предлагане на услугата, принуждаване на супер производителния търговец возещ за 45 лева километъра, да не бездейства, защита на клиентите от измама, защита на бранша да не вози на загуба(тъй като тавана на цените на услугите ще се определя между всяка община съгласувано с бранша) и всичко това без да се нарушават принципите на пазарната икономика. Ето защо има нужда от поставяне на таван на цената на такситата.

Locations of visitors to this page
Tyxo.bg counter
Site Meter
Google Analytics Alternative
Clicky

Реклама
Публикувано в Анализ. Етикети: , , . 6 коментара »

6 коментара to “Има ли нужда от поставяне на граници на цената на такситата?”

 1. Съдържание на блога « Alexander Todorov Network Says:

  […] – документи, правила, процедури Лудостта по лалетата Има ли нужда от поставяне на граници на цената на такси… Пране на пари и “плоския данък” Защо данъка върху […]

 2. Съдържание на блога « Alexander Todorov Network Says:

  […] – документи, правила, процедури Лудостта по лалетата Има ли нужда от поставяне на граници на цената на такси… Пране на пари и “плоския данък” Защо данъка върху […]

 3. kaloyan Says:

  Пазарът е този, който трябва да определи дали една цена е висока или не. Ако има измама, както е в случая, тогава държавата може да се намеси като примерно боядиса всички лицензирани таксита до 1 лв. примерно в някакъв цвят, и да задължи всички други да бъдат в друг цвят.
  Поставянето на таван вреди на икономиката и съсипва стимулите да се развиваш.
  Преди години поставиха таван на едни цени и ефекта беше, че по-ниските такива се покачиха до тавана…

  • Alexander Todorov Network Says:

   Точно така, пазарът ще определи дали една цена е висока или не. В момента такситата возят на 60 стотинки в София. А предполагаемия таван ще бъде както се говори на 1,60 лева или 2,7 пъти по-висока над справедливата цена, на която предлагат услугата в момента. На тази планета е прието такситата да са в жълто, за да се отличават. Не може само в България да има нестандартни изпълнения. В случая поставянето на таван в пъти над стандартната цена по никакъв начин няма да навреди на бранша, дори напротив – истинските таксиметрови търговци ще се радват, че измамниците са извадени от пазара и няма да петнят името им. Като се качиш в таксито, дори и много да бързаш и без да погледнеш цената, ще знаеш, че в София ще ти вземат не повече от 1,60 на километър, а няма всеки път да трепериш дали няма да те разстрелят със сметката.
   Преди години таваните, които са поставяни са били несправедливи и изкуствено са се държали цените ниски. В случая, и без ограниченията такситата возят на 60 стотинки, защото това е справедливата цена. Ако се опитат да качат цените, клиентите ще спрат да ги ползват. Това са разбира се истинските таксита и тавана, който е уговорен с тях е много над цената, над която возят в момента. Единствените ощетени са измамниците и така и би трябвало да бъде.

   • kaloyan Says:

    „На тази планета такситата са в жълто е клише“ – има други страни, където се ползва този похват – различни цветове.

    Заради измама искаш да навредиш на пазара – не е това начина. Като има измама – бориш измамата, а не регулираш допълнително пазара.

    • Alexander Todorov Network Says:

     Възможно е, но за такситата е прието стандартно жълто. Освен това какво пречи на измамникът да си боядиса таксито в легален цвят?
     Много по-лесно е да се бориш с измамата, когато на глобално ниво е ясно, че никой продавач на таксиметрова услуга в София примерно,
     не може да я продава за повече от 1,60 лева километъра. И можеше да се говори за регулация на пазара, която да е вредна за пазара, ако
     държавата беше наредила на такситата да работят вместо за 60, за 10 стотинки километъра. Това вече е непазарно и груба държавна намеса.
     Търговците веднага ще спрат да работят при подобни условия. А сега не просто не им се пречи по никакъв начин(защото тавана е 1,60, а
     нормалните фирми работят на 0,60), но и се помага на честните и реални търговци, като административно се забранява на абсолютни спекуланти
     да мамят клиенти, което след това да се отрази и върху оборота на истинските таксита. Защото като веднъж ти вземат 45 лева за 1 километър,
     ще смееш ли пак да се качиш на такси? Не че като има административна забрана менте такситата няма пак да се пробват, но когато хората
     знаят, че тавана е 1,60, а някой им иска 45, ще кажат на търговеца „Sorry – 1,60 е цената“.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: