Как да се финансира градския транспорт в България за 2%

Известно е, че градския транспорт ще бъде евтин и ефективен, когато се използва масово. Не можем да накараме хората да ползват градския транспорт насила, но можем да направим градския транспорт безплатен, или по-точно казано предварително платен за много ниска цена и в зависимост от доходите на населението.

Всичко, което трябва да се направи от страна на държавата е населението да се обложи с 2% допълнително, които ще постъпват в общините и ще се използват целево за поддържане на градския транспорт по места.

Примери с приблизителни числа със София.

Разходите на градския транспорт за една година ще приемем, че са 100 милиона. Справка в Закона за държавния бюджет за 2009-та година показва, че приходите от плоския данък за физическите лица са 2,2 билиона лева. Закръгляваме ги на 2 билиона, заради кризата.

Нека да предположим, че след като София е 2 милиона население от 8 за България, дава 25% от тези 10% плосък данък в бюджета или 500 милиона годишно. 10% плосък данък на физическите лица в София = 500 милиона. На градския транспорт са му нужни 100 милиона. Което означава, че ако гражданите на София(и на цялата страна) бъдат обложени с 2% данък градски транспорт, в София(и където има градски транспорт) всички ще пътуват безплатно(включително пенсионери, ученици и студенти)

Примери за резултатите от 2-та процента допълнително облагане:

4 членно семейство с две деца. 2-та родители работят със среден приход от по 450 лева всеки, след осигуровки. Двамата родители трябва да платят по 50 лева всеки, за да имат абонаментна карта за всички линии и да могат свободно да пътуват в София. Значи за двамата родители до тук ще им струва 100 лева на месец за транспорт в София. Забравяме, че те имат и две деца. Картата за всички линии за един месец за всяко едно от тях е по 17 лева. На това семейство пътуването в София му струва в момента 134 лева на месец. За година 134 лева * 12 месеца = 1608 лева разход за транспорт на едно четиричленно семейство, без значение какъв доход има. В случая семейството ще получи нетeн доход 900*12=10800 лева, от които ще даде 1608 за транспорт. Това е разход в размер на 14,88% от дохода. Нека да добавим и емоционалните проблеми:

– стреса от контрола, дори и да си редовен пътник, винаги може да забравиш документите и да те глобят; – неудобството от постоянното маркиране при всяко качване във всяко превозно средство

Какво би станало с минималното увеличение на прекия данък общ доход и колко би струвало на това семейство градския транспорт:

При същите данни семейството има нетен доход 900*12 = 10800 лева, от които бива обложено с тежкия данък градски транспорт цели 2%, което прави 216 лева на година. Значи това семейство ще пътува навсякъде напълно свободно за 18 лева на месец. Освен това няма да бъде проверявано, защото няма да има контрола и всички пътници ще са редовни. Ако семейството разполага с баби и дядовци, те също ще пътуват напълно безплатно.

Веднага някои ще кажат, че не е справедливо всеки да се обложи с 2% данък транспорт, защото може да ползва автомобил за придвижване. От една страна изглежда нечестно, но едва ли всички деца ползват лек автомобил да се придвижват, значи при всички положения градски транспорт ще се ползва. Нека приемем, че има несправедливост и двамата родители в примера ползват автомобили(да приемем, че нямат никакви разходи за бензин и ремонт на колите, не плащат дори застраховка), само че техните деца се движат с градски транспорт, защото нямат шофьорска книжка, а и не е съвсем нормално средностатистическото семейство да има 4 автомобила. Значи за децата трябва да се платят при сегашното положение 2*17 лева на месец за всички линии = 34 лева. Доста несправедливо, при положение, че ако се обложат всички с 2% данък градски транспорт, цялото семейство, включително бабите и дядовците ще може да пътува за 18 лева на месец. За средното семейство в София става ясно, че изгодата от целево увеличение на данъците всъщност е равна на 7 пъти по-ниски разходи за транспорт и това хората трябва да го разберат. Между другото от чисто финансова гледна точка държавата също ще спечели от безплатния(предварително обложен) градски транспорт за населението. Вместо това семейство да похарчи 134 лева на месец за градски транспорт, то ще си купи неща за разликата от 134 лева до 18 лева, които ще са плоския данък транспорт от 2%. В закупената продукция за 116 лева ще влязат и 20% ДДС, което е приход в държавния бюджет. Или иначе казано при тази реформа държавата би трябвало да увеличи прихода си от това средно семейство от ДДС с 23,20 лева на месец.

За едно семейство с минимални доходи картинката би изглеждала по следния начин: за примера и двамата родители на две деца получават по 240 лева брутна заплата. В момента би трябвало да платят 134 лева за себе си и за двете си деца само за транспорт на месец. При въвеждането на 2% допълнителен данък транспорт ще платят 2% върху брутната си заплата след осигуровки. При брутна заплата 240, от тях за осигуровки се приспадат 13% от заплатата = нетна заплата преди плосък данък 208,80. Върху тази сума облагането за най-бедните за транспорт ще струва 2% от 208,80 = 4.18 лева на месец. Или по друг начин казано това семейство ще бъде напълно редовен ползвател на градски транспорт за 8,36 лева на месец за себе си и двете си деца, както и бабите и дядовците. Сравнено със 134-те лева разликата е 16 пъти

Колко печели държавата?

Вместо тези 134 лева да отидат за карти за градски транспорт, най-бедните семейства ще си купят храна, дрехи и каквото им е нужно за разликата от 134 лева до 8,36 на месец = 125,64 лева. От тях 20% ще влязат под формата на ДДС в приход на държавния бюджет. 125,64*20% = 25.13 лева на месец

Как би изглеждала картинката при едно семейство с двама работещи родители, които получават по 2000 лева на месец след плащане на осигуровките.

В момента те трябва да платят 100 лева за транспорт за себе си и 34 лева за 2-те си деца. При промяната ще се обложат с общински данък 2%, което е равно на 4000*2% = 80 лева на месец. Дори и семейство с доста прилични доходи ще плаща 40% по-малко за градски транспорт, като ако има баби и дядовци, те ще возят напълно безплатно.

Колко печели държавата пряко?

Вместо тези 134 лева да отидат за карти за градски транспорт, богатите семейства ще направят разходи за разликата от 134 лева до 80 на месец = 64 лева. От тях 20% ще влязат под формата на ДДС в приход на държавния бюджет. 64*20% = 12 лева на месец

Къде е границата и при какъв доход богатите биха започнали да плащат повече от колкото в момента?

За да стане това дохода в семейството трябва да бъде равен на 134/0,02 = 6700 лева на месец или по 3350 лева чисти след облагане за осигуровки на човек. Държава ще получава от ДДС от тази категория хора точно толкова, колкото и в момента.

Нека да предположим, че много богатите хора ще кажат, че от къде накъде те ще плащат повече за градски транспорт от другите без да получават повече в замяна. Веднага има прост отговор на въпроса. Да предположим, че хора с доход от 3350 лева нетно на месец не ползват градски транспорт и се движат в автомобилите си. Децата им също имат автомобили и не ползват градски транспорт. Значи все едно плащат този допълнителен данък за нищо? Но не е точно така. Когато градския транспорт стане безплатен, тези, които в момента карат трошките си по улиците и запушват движението ще ползват обществения транспорт, а богатите ще се радват на по-малко задръствания, по-бавно амортизиращи се улици и по-малко замърсяване на околната среда. Това мисля, че си заслужава за 2-та процента допълнително данъчно облагане.

Постигат се всички цели и на капиталиста, защото обществото ще увеличи богатството си и ще може да консумира повече и да спестява. Постигат се всички цели и на социалната политика, защото градския транспорт навсякъде ще бъде безплатен(тоест 2%) Правителството и кметствата няма да има за какво да се ругаят постоянно, че билетчето е твърде скъпо, защото има гратисчии или градския транспорт не се ползва достатъчно ефективно. Вероятно някой ще каже, че безплатен транспорт няма никъде и трябва да взимаме пример от другите страни, където е платен и „по-качествен“. Нищо не пречи транспорта да бъде качествен и когато струва 2%.

Тъй като дадох за пример София, а има градове без градски транспорт. Там населението също ще се обложи с 2% данък транспорт. Парите ще могат да се използват от общината единствено за транспорт. Да се правят улици и евентуално при отлива от София през годините и стабилизиране на демографския фактор, по-малки населени места също да почнат да ползват градски транспорт.

Реклама
Публикувано в Анализ. 6 коментара »

6 коментара to “Как да се финансира градския транспорт в България за 2%”

 1. Пирамидата на Маслоу, социализъм, демокрация | Alexander Todorov Network Says:

  […] в големите градове също, хората ползват качествен и евтин обществен транспорт, вместо всеки за себе си да се транспортира частно и […]

 2. Съдържание на блога « Alexander Todorov Network Says:

  […] Как ще бъде избягван данъка върху лихвите по депозитите законно (Не)Единното платежно, финансовите пирамиди – задължителни “частни пенсионни фондове” и други измамници Пушенето 2012 Пиявиците – задължителни “частни пенсионни фондове” към септември 2012 г. Как не трябва да се въвежда данък върху лихвите в България Словакия по пътя към свободата от частните “здравни фондове” поробили американците и не само тях Провалите с приватизацията на пенсионната система в Чили и в други държави Данък върху лихвите? Хайде данъчната система да е неутрална когато трябва, и да оказва влияние където трябва Пенсионни реформи – година поредна 2012 Стига механично увеличаване на пенсии Търгашите – отдел Задължителни “частни пенсионни фондове” към юни 2012 г. Върхушката – отдел Задължителни “частни пенсионни фондове” към март 2012 4 за 5, или “Как да получаваме по-голяма от заслуженото пенсия, напълно законно” Повечето унгарци искат да спасят задължителните частни пенсионни фондове? Какво да се прави със сребърния фонд? Финансови пирамиди с държавна принуда – трайни тенденции Закони за бедните във Великобритания Данък принудителни задължителни “частни здравни” финансови пирамиди? Унгария няма да бъде колония Кога ще мога да се пенсионирам? Развитие на социалното осигуряване в САЩ 1211 – Измамата принудителни задължителни “частни пенсионни фондове” Пенсионна възраст 65 = 45% по-висока пенсия Здравно осигуряване в България Подготвят Чехия за разграбване 911 – Къде принудителните задължителни „частни пенсионни фондове“ са инвестирали парите на данъкоплатците Безработица – обезщетения, осигуряване Скритата реклама на принудителните задължителни “частни пенсионни фондове”, чрез насаждане на страх Индекс на Херфиндал-Хиршман (Herfindahl-Hirschman Index – HHI) и принудителните задължителни „частни пенсионни фондове“ Какви пенсии предлага „най-успешната пенсионна система“ в Чили История на първата пенсионна система в Германия от времето на Ото фон Бисмарк И Боливия прекрати схемата със задължителните частни пенсионни фондове Как е възможно да работя повече, а да получавам по-ниска пенсия Докладът на Сър Уилям Беверидж – Social Insurance and Allied Services (Beveridge Report) Кой изпълнява функцията на сервитьорка на принудителните задължителни “частни пенсионни фондове”? Пенсионни „мултифондове“ – оправданието защо парите за пенсия са изчезнали От къде идват дупките в бюджета на НОИ и как да се затворят 911 – Принудителните задължителни “частни пенсионни фондове” пак нанесоха доходност Опит на лобистите за приватизация на социалното осигуряване в САЩ Финансовите пирамиди на Пинера – успех за организаторите на пенсионната система от Чили, измама за цялата планета Промени в пенсионната система на Унгария през 2010-2011 Замразяване на минималния осигурителен доход и други реформи Статистика и прогнози за заместващия доход от пенсия в страните от Европейския съюз Хайде работодателите да плащат изцяло осигуровките за своите служители Какво знаем за задължителните частни пенсионни фондове в България (Анкета) Бъдещето на частните пенсионни фондове – по модела на осигурителния принос Противоконституционничим, а? Принудителни задължителни частни пенсионни фондове Може ли да ми дават допълнително, а да получавам по-малко? (Допълнителни-задължителни “частни пенсионни фондове”) Защо „професионалните частни пенсионни фондове“ прибират парите, а държавата плаща Съвкупната доходност на… Колко струват на България задължителните „частни пенсионни фондове“ Несъстоятелните, дори и на теория – Задължителни “частни пенсионни фондове” Доходност на… (Колко пари ми загуби задължителния ми частен пенсионен фонд) Измамата – задължителни „частни пенсионни фондове“ и „конституционния съд“ Пенсионния модел в Чили vs Модела на осигурителния принос Как да получим най-голяма пенсия (изчисляване размера на пенсията) Как да трупаме осигурителен стаж най-евтино Какво означава нулев естествен прираст за пенсионната система? Защо “национализацията” на допълнително-задължителното пенсионно осигуряване е една много добра идея Големите лобисти в “Кодекса за социално осигуряване” За частен остров в Ада – малките лобисти Нов Кодекс за социално осигуряване – по модела на осигурителния принос Пенсионна система – модел на осигурителния принос Здравна реформа и една реформа на висшето образование Решение на проблемите за местното самоуправление Пушенето Хайде да вдигнем заплатите на държавните служители с 10% Концептуална стратегия за развитие на България Как да се финансира градския транспорт в България за 2% […]

 3. Съдържание на блога « Alexander Todorov Network Says:

  […] Как ще бъде избягван данъка върху лихвите по депозитите законно (Не)Единното платежно, финансовите пирамиди – задължителни “частни пенсионни фондове” и други измамници Пушенето 2012 Пиявиците – задължителни “частни пенсионни фондове” към септември 2012 г. Как не трябва да се въвежда данък върху лихвите в България Словакия по пътя към свободата от частните “здравни фондове” поробили американците и не само тях Провалите с приватизацията на пенсионната система в Чили и в други държави Данък върху лихвите? Хайде данъчната система да е неутрална когато трябва, и да оказва влияние където трябва Пенсионни реформи – година поредна 2012 Стига механично увеличаване на пенсии Търгашите – отдел Задължителни “частни пенсионни фондове” към юни 2012 г. Върхушката – отдел Задължителни “частни пенсионни фондове” към март 2012 4 за 5, или “Как да получаваме по-голяма от заслуженото пенсия, напълно законно” Повечето унгарци искат да спасят задължителните частни пенсионни фондове? Какво да се прави със сребърния фонд? Финансови пирамиди с държавна принуда – трайни тенденции Закони за бедните във Великобритания Данък принудителни задължителни “частни здравни” финансови пирамиди? Унгария няма да бъде колония Кога ще мога да се пенсионирам? Развитие на социалното осигуряване в САЩ 1211 – Измамата принудителни задължителни “частни пенсионни фондове” Пенсионна възраст 65 = 45% по-висока пенсия Здравно осигуряване в България Подготвят Чехия за разграбване 911 – Къде принудителните задължителни „частни пенсионни фондове“ са инвестирали парите на данъкоплатците Безработица – обезщетения, осигуряване Скритата реклама на принудителните задължителни “частни пенсионни фондове”, чрез насаждане на страх Индекс на Херфиндал-Хиршман (Herfindahl-Hirschman Index – HHI) и принудителните задължителни „частни пенсионни фондове“ Какви пенсии предлага „най-успешната пенсионна система“ в Чили История на първата пенсионна система в Германия от времето на Ото фон Бисмарк И Боливия прекрати схемата със задължителните частни пенсионни фондове Как е възможно да работя повече, а да получавам по-ниска пенсия Докладът на Сър Уилям Беверидж – Social Insurance and Allied Services (Beveridge Report) Кой изпълнява функцията на сервитьорка на принудителните задължителни “частни пенсионни фондове”? Пенсионни „мултифондове“ – оправданието защо парите за пенсия са изчезнали От къде идват дупките в бюджета на НОИ и как да се затворят 911 – Принудителните задължителни “частни пенсионни фондове” пак нанесоха доходност Опит на лобистите за приватизация на социалното осигуряване в САЩ Финансовите пирамиди на Пинера – успех за организаторите на пенсионната система от Чили, измама за цялата планета Промени в пенсионната система на Унгария през 2010-2011 Замразяване на минималния осигурителен доход и други реформи Статистика и прогнози за заместващия доход от пенсия в страните от Европейския съюз Хайде работодателите да плащат изцяло осигуровките за своите служители Какво знаем за задължителните частни пенсионни фондове в България (Анкета) Бъдещето на частните пенсионни фондове – по модела на осигурителния принос Противоконституционничим, а? Принудителни задължителни частни пенсионни фондове Може ли да ми дават допълнително, а да получавам по-малко? (Допълнителни-задължителни “частни пенсионни фондове”) Защо „професионалните частни пенсионни фондове“ прибират парите, а държавата плаща Съвкупната доходност на… Колко струват на България задължителните „частни пенсионни фондове“ Несъстоятелните, дори и на теория – Задължителни “частни пенсионни фондове” Доходност на… (Колко пари ми загуби задължителния ми частен пенсионен фонд) Измамата – задължителни „частни пенсионни фондове“ и „конституционния съд“ Пенсионния модел в Чили vs Модела на осигурителния принос Как да получим най-голяма пенсия (изчисляване размера на пенсията) Как да трупаме осигурителен стаж най-евтино Какво означава нулев естествен прираст за пенсионната система? Защо “национализацията” на допълнително-задължителното пенсионно осигуряване е една много добра идея Големите лобисти в “Кодекса за социално осигуряване” За частен остров в Ада – малките лобисти Нов Кодекс за социално осигуряване – по модела на осигурителния принос Пенсионна система – модел на осигурителния принос Здравна реформа и една реформа на висшето образование Решение на проблемите за местното самоуправление Пушенето Хайде да вдигнем заплатите на държавните служители с 10% Концептуална стратегия за развитие на България Как да се финансира градския транспорт в България за 2% […]

 4. Alexander Todorov Network Says:

  Талин пуска безплатен градски транспорт
  http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-17517106

 5. Давид Севрюков Says:

  Май си забравил че тези компании ще са общински – което изключва автоматично надценката която е печалба за частният собственик.. А той ще плати само 10% данък на държвата – ако изобщо обяви че е на печалба.. Има и друг момент – това е пестене на гориво – а то е внос – вносът е търговски дефицит – а дефицита е дълг.. Външен валутен дълг.. А държавата може да купи автобуси за 200милиона – около 2000бройки – не за градски но и за пътуване в общината.. Така селските деца ще се возят нещо по-добро от Чавдар..


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: